Yrkar på fängelse: ”Finns inga tvivel”

Dickson Etuhu bröt ut i tårar

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Åklagaren yrkar på två års fängelse för Dickson Etuhu och hans 37-årige kompanjon, som båda misstänks för grovt mutbrott.

Under rättegången i Stockholms tingsrätt bröt den förre AIK-stjärnan ut i tårar.

– Mitt liv är förstört, säger Etuhu.

I maj förra året ställdes den allsvenska fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och AIK in på grund av ett misstänkt matchfixningsförsök. Den förre AIK-stjärnan Dickson Etuhu ska – enligt målvakten Kenny Stamatopoulos – ha uppmanat sin tidigare lagkamrat Stamatopoulos att påverka resultatet i matchen. En 37-årig vän till Etuhu var också med under det påstådda mutförsöket.

I morse inleddes rättegången vid Stockholms tingsrätt.

Undvek fotograferna

Dickson Etuhu, prydligt klädd i grå kostym och vit skjorta, valde en alternativ ingång till rättssalen och undvek de samlade reportrarna och fotograferna.

Under rättegången pressades den förre AIK-stjärnan hårt av åklagaren. Till slut brast det för Etuhu, som började gråta. Han fick näsdukar för att torka tårarna och snyftade stundtals fram sina svar.

1 av 3

– 20 år av mitt liv är förstört. Jag har barn som spelar fotboll i England med mitt namn på ryggen. Polisen ville inte ens träffa mig på två månader och ställa frågor till mig. Jag har framstått som skyldig till något jag inte har gjort. Mitt liv är förstört, säger han.

Försvaret: ”Var ett skämt”

Dickson Etuhus och ”37-åringens” försvar går ut på att allt egentligen bara var ett skämt. Att de aldrig försökte muta Kenny Stamtopoulos, utan att målvakten ska ha missförstått deras jargong.

– När jag berättade att jag var från Skåne så sa Stam: ”Ah, jag har lite problem med några från Skåne som erbjudit mig pengar för matchfixning” Det handlade om några hundra tusen kronor. Då skojade jag med Stam och sa: ”Du skulle väl inte ens göra det för två miljoner?” och det är därför vi sitter här i dag. Kenny var hur glad som helst när han gick därifrån, säger ”37-åringen”.

Stam: ”Var panikslagen”

Stamatopoulos förhördes senare under rättegången. Han upprepar i stort sett sitt vittnesmål från de tidiga polisförhören. Målvakten berättar att Dickson Etuhu sa följande under det påstådda mutförsöket:

– ”Kenny det finns en anledning till att vi är här. Det finns pengar att tjäna på torsdagens match”. Jag var kanske naiv, men jag förstod inte. Jag sa: ’Ursäkta?’”. Då upprepade han att det finns mycket pengar att tjäna på torsdag. Då förstod jag och jag kände mig direkt chockad och panikslagen, säger han och fortsätter:

– Jag försökte dölja hur chockad jag var, men jag sa: ”Tack, men nej tack”. Jag sa till mannen: ”Om ni tänker ge mig två miljoner kronor, hur mycket lägger ni själva på den (matchen) i så fall? Vad skulle hända om jag inte skulle kunna påverka matchen som ni vill? Nej, tack, det här vill jag inte vara med på”. Jag sa att: ”Då finns det ju risk att ni dödar mig (om det inte går som ni vill)”. Efter det blev det tyst och dålig stämning.

”Han manipulerar”

Kenny Stamatopoulos säger under rättegången att han är besviken på Dickson Etuhu. Han menar att den förre lagkamraten hittar på saker under förhör och rättegång. Till exempel påståendet om att Stamatopoulos ska berättat att han tidigare blivit erbjuden mutor för att påverka matcher.

Åklagaren: Har du någon gång blivit erbjuden mutor för att lägga dig i någon match?

Kenny Stamatopoulos:

– Nej. Det är här Dickson manipulerar historien på grund av vår vänskap. Efter säsongen 2013 så var Patrik Carlgren och jag ute efter sista matchen för säsongen. Vi träffade en väldigt berusad före detta spelare, som jag inte kände innan. Den här spelaren pratade bara om matchfixning och frågade om jag hade blivit kontaktad. Det var dumt fyllesnack från honom. Den konversationen med den berusade mannen berättade jag om för mina lagkamrater. Det är den historien som Dickson manipulerar och drar upp nu.

Åklagaren: Tog du upp den historien på restaurangen med Dickson och mannen?

Kenny Stamatopoulos:

– Inte som jag minns det.

”Finns inga tvivel”

Åklagaren Johan Lindmark meddelade senare under eftermiddagen att han yrkar på två års fängelse för Dickson Etuhu och den medåtalade 37-åringen.

– Det här handlar inte om ord mot ord. Det finns inget utrymme för missförstånd från Kenny Stamatopoulous. Med stöd av hans vittnesmål under ed och de andra vittnena, utdragen ur chatten och de ekonomiska uppgifterna finns det inga tvivel: Dickson Etuhu och XXX (37-åringen) ska dömas för grovt givande av muta, säger han.

Johan Åkermark, försvarare för Etuhu:

– Till skillnad från åklagaren anser jag att det står ord mot ord. Det har inte förekommit något erbjudande om muta i det här målet. Kenny säger själv att han var otroligt chockad. Är man så chockad kan man ha missuppfattat det, säger han.

Peter Dahlqvist, advokat för den 37-årige mannen, fyller i:

– Det krävs en stödbevisning också och det saknas. I bästa fall för åklagaren är det ett fiskande eller sonderande i terrängen. Men det är ingen muta, det är inte tillräckligt. I de två första förhören pratar inte ens Kenny om att det handlar specifikt om torsdagsmatchen. Två förhör innan Svenska Fotbollförbundet slår på stora trumman och presskonferens – utan att han ens i förhören sagt vilken match det handlar om. Där är det inte ens ett erbjudande utan en frågeställning: Vet du hur man tjänar lite pengar på matcher?

Efter rättegången ville ingen av de inblandade ställa upp på intervjuer.

Domen kommer att meddelas om en vecka, torsdag den 6 december, klockan 11:00.

Se minidokumentären: Dickson vs Kenny – hela historien om misstänkta muthärvan

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.