Starka känslor kring Annika Dahlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debatten rasar i bloggvärlden

Bland bloggarna har den omstridda läkaren Annika Dahlkvist och dieten LCHF både starka förespråkare och kritiker sedan länge.

När den svenska läkaren nu får kritik i den ansedda medicintidskriften The Lancet uppmärksammas det genast.

Den nya zeeländske professorn Jim Mann som skrivit artikeln har starka band till sockerindustrin, skriver Bo Zackrisson i bloggen Toxiska epistlar : "Jim Mann är alltså betald av sockerindustrin för att ge vetenskaplig legitimitet åt en hemsida om socker som finansieras av samma industri". Kostdoktorn , som är en stark förespråkare av LCHF, tar upp samma sak, och tror att The Lancet kommer att skämmas för artikeln i framtiden.

Kritik mot argumentationen

På bloggen Orsakverkan kritiseras Annika Dahlqvists argumentation. Hon sprider felaktig information och bygger sina argument på anekdoter om hur människor upplever sin hälsa snarare än fakta, skriver bloggaren. "Hon uttrycker sig helt enkelt alltför arrogant och självsäkert med tanke på hur dåligt hon har på fötterna."

En annan blogg som kritiserar Annika Dahlqvists syn på vetenskapliga bevis är Tankebrott , där diskussionen fortsätter i kommentarsfältet. Och på bloggen Utsikt från höjden kallas hon för sektledare.

Bloggaren Technicolor är också mycket kritisk: "Hon är tyvärr inflytelserik vad gäller kostråd till allmänheten, vilket gör det särskilt farligt att hon låter de råd hon ger i kraft av sin läkarlegitimation styras av övertygelser och inte av fakta."

Trots det ofta höga tonläget finns också de som vill nyansera debatten. På Omega 3-bloggen försvarar man LCHF-dieten men är försiktiga med att ta ställning för den omstridda doktorn, inte minst efter hennes uttalanden om att dieten skyddar mot cancer och influensa. Bloggaren Markazits tror att LCHF nog kan vara bra för folkhälsan, och att problemet snarare är det höga tonläget bland förespråkarna.

Publicerad: