Mårten Andersson öppnar nattklubb – med alkoholförbud

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Gästerna kommer tvingas blåsa i dörren

1 av 3 | Foto: Robert Eldrim
Mårten Anderssons nya projekt: en helnykter nattklubb.

Han la ner klubben RAW för att satsa på sig själv.

Här är Mårten Anderssons nya projekt: en helnykter nattklubb.

– Det är på tiden att Sverige vaknar upp ur sin spritbubbla, säger Mårten Andersson i ett mejl till Nöjesbladet.

Brukar du bli nekad i dörren för att du är för full, fast du ”bara har druckit en öl”?

Det kommer vara vardag på Mårten Anderssons nya nattklubb i Stockholm.

Där ska alla gäster vara spiknyktra – och blåsa i en alkoholmätare innan de går in.

– Det är på tiden att Sverige vaknar upp ur sin spritbubbla. Glorifieringen av att supa sig dyngrak och dricka sprit känns väldigt omodern. Att dricka för att njuta är en sak men att supa är att fuska och tyvärr också en flykt, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Trött på allt festande

Mårten Andersson blev själv trött på sitt liv med massor av festande och bakisångest. Han bestämde sig för att vara nykter i sextio dagar, men i helgen firade han ett halvår.

Nu vill han dra med sig fler på tåget, och den nya klubben Sober är ett steg på vägen.

– Jag vill inspirera fler att upptäcka att det ofta är mycket roligare att festa nykter och att man lär sig massor om sig själv på kuppen. Vem som helst kan ju dansa, vara kul och ragga på fyllan men när du gör det nykter … då krävs det mod och nyfikenhet på livet, skriver han.

På Facebookeventet utlovas ”de bästa DJ:s man kan hitta” till premiären på Södra teatern i slutet av september, men vilka de är vill inte Mårten Andersson svara på ännu.

– Det är hemligt. Vi återkommer med mer info när det blir aktuellt, skriver han.

Inte den första i sitt slag

Linda Engström som är kommunikations- och påverkanschef på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO tycker att satsningen är jättebra, och säger att trenderna pekar på att alkoholfritt kommer bli hetare och hetare.

Mårten Anderssons klubb är dock inte den första i sitt slag.

Organisationens ungdomsförbund UNF har tidigare haft ett snarlikt klubbkoncept med dansmusik och alkoholfria drinkar: Klubb Sobeer, även den i Stockholm.

Tror du att Mårten Andersson har blivit inspirerad av Klubb Sobeer?

– Ja, det tror jag absolut. Jag tror att han har blivit inspirerad av massa olika saker, han gör väl en omvärldsanalys när han bestämmer sig för vad han ska satsa på, säger hhon.

Linda Engström tycker inte det gör så mycket att namnet är likt, eftersom det är ett så bra ord i sammanhanget. Att Mårten Andersson är känd tror hon kommer öka förutsättningarna att hans klubb lyckas.

– Folk förknippar ju honom med nöje och det tror jag är en förutsättning när man ska driva klubb: att man uppfattas som en kul person, säger hon.

UNF positiva

Ungdomens Nykterhetsförbunds förbundsordförande Malin Thorson är positivt inställd till Mårten Anderssons satsning.

– Jag tycker att det är roligt, ett kul initiativ. Vi jobbar ju mycket med det alkoholfria utbudet och att man ska kunna välja alkoholfritt, och då är det ju väldigt kul att det finns en sån möjlighet, säger hon till Nöjesbladet.

Tror du att klubben kommer gå bra?

– Det är ju en bra fråga. Det man kan säga är väl att det är kul att det blir ett alternativ, sen får man se hur populärt det blir. Men jag tror absolut att det finns en marknad om folk vågar testa, säger Malin Thorson.

Följ med bakom kulisserna på nöjesvärlden – följ Nöjesbladet på Instagram

Publicerad: