Markus Persson pikas för ’Minecraft’-affären

Av: Jonas Högberg

Publicerad:

Conan O’Brien bygger strippklubb – av Minecraft-klossar

1 av 5

Markus Persson har sålt sitt företag Mojang – och framgångssagan ”Minecraft” – till Microsoft.

Nu kommer gliringarna.

Vr-företaget Oculus chef Brendan Iribe anser uppköpet vara ironiskt och motsägelsefullt.

Samtidigt parodieras affären – av Conan O’Brien.

Tidigare i år köpte Facebook virtual reality-företaget Oculus för drygt 2 miljarder dollar (motsvarande 14,2 miljarder kr). Uppköpet gav ”Minecraft”-skaparen Markus ”Notch” Persson kalla kårar. Hans företag Mojang hade tidigare varit i kontakt med Oculus gällande en vr-version av ”Minecraft”, men när Facebook gjorde sina intentioner kända hoppade Persson av.

– Jag har just avbrutit förhandlingarna med Oculus. Facebook skrämmer mig, twittrade Persson i mars.

”Så ironiskt”

Det är ingen vild gissning att Oculus inte uppskattade den publika sågningen. Men hämnden är ljuv. Förra veckan köpte Microsoft Mojang för 18 miljarder kronor. Några dagar senare passade Oculus-chefen Brendan Iribe på att kommentera uppköpet när han visade upp den nya Oculus Rift-prototypen för pressen.

– Vi beslöt oss för att samarbeta med Facebook, sa Iribe på pressvisningen enligt Kotaku. Vi vet att det skapade en intensiv debatt. Några av våra största fans slutade att vara våra största fans. Men jag tror att ”Notch” är på väg tillbaka!

– Grattis, Microsoft. Bra köp. Men så ironiskt!

Uppmärksammas utanför spelvärlden

Mojang-försäljningen har rönt stor uppmärksamhet även utanför spelvärlden. Den amerikanske talkshow-värden Conan O’Brien iscensatte nyligen en sketch där ”spelets skapare” firade försäljningen genom att bygga en strippklubb av ”Minecraft”-klossar.

Många fans är besvikna och inte helt bekväma med att Microsoft är ny ägare. Den tioåriga flickan Sabrina Lane tog saken i egna händer och skrev ett brev till Microsofts högste chef Satya Nadella, som delats på många sajter, bland annat Fortune.

”Ändra inte på det!”

– Jag har hört att Microsoft är på väg att köpa ”Minecraft”, ett av mina favoritspel. Barn som mig – och tonåringar – älskar spelet, så jag har ett budskap till dig och alla på Microsoft: snälla, ändra inte på det! skriver Lane.

– ”Minecraft” är perfekt som det är: du kan välja att bygga som du vill, skapa otroliga saker, eller så kan du bygga som det vore den riktiga världen. Alla jag känner älskar ”Minecraft” som det är. Vi vill att det ska fortsätta vara så.

När det gäller Markus Persson är det dock många som har förståelse för hans beslut, inte minst andra spelutvecklare. ”Rust”- och ”Garry's mod”-skaparen Garry Newman säger att han hade gjort samma sak.

”Alla vinner”

– Pengasumman är tillräckligt stor för att alla medarbetare ska bli omhändertagna. Spelet är i hyfsat säkra händer. Mojangs arv ses som en stor framgångssaga istället för att vara en ”one hit wonder”. Alla vinner på det här, skriver Newman på sin blogg.

”Gears of war”-skaparen Cliff Bleszinski hoppas att köpet inte innebär att Markus Persson slutar göra spel.

– Jag hoppas att ”Notch” börjar koda igen (kanske under pseudonym) och inte gör en Howard Hughes och försvinner.

Publicerad: