ÅSIKT

Åsa Romson har rätt även om hon svamlar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Åsa Romson svamlar om välfärdsvinsterna men när det kommer till trafik vet hon vad hon talar om.
LEDARE

Det var väl inte Åsa Romsons bästa framträdande. I Ekots partiledarintervju blev det väldigt svamligt när hon i morse försökte beskriva Miljöpartiets syn på vinster i välfärden.

I eventuellt framtida regeringsförhandlingar lär välfärdsvinsterna bli en lätt match för Socialdemokraterna för miljöpartisterna vet uppenbarligen inte vad de vill.

Då blir det betydligt tuffare när det gäller Förbifarten. Där var Åsa Romson kristallklar. Miljöpartiet vill inte att motorvägen i västra Stockholm ska byggas.

Prestigeprojekt

Motorvägen är onekligen ett gammaldags projekt. Den har planerats i decennier och tillhör egentligen en förfluten tid. Det ligger dock oändligt mycket prestige i projektet och därför kan varken Moderater eller Socialdemokrater riva upp vägplanerna. Över 50 miljarder kronor kommer att plöjas ner i en trafiklösning som tillhör gårdagen.

För säkerhets skull kuppade Moderaterna igenom en improviserad invigning av Förbifarten för någon vecka veckan. På arrangerade bilder stod statsminister Fredrik Reinfeldt, infrastrukturminister Catharina Elmsäter - Svärd och borgarrådet Sten Nordin uppradade på en grusgång med moderatblå spadar. De grävde inte ens i marken.

Löfven upprepar

Ändå kan Alliansen säga att motorvägsbygget redan är i gång och för säkerhets skull upprepar Stefan Löfven budskapet:

– Förbifart Stockholm är i farten redan. Projektet är startat, vi ska inte avbryta ett samhällsinvesteringsprojekt. 

Alla som bor i Stockholm vet att Förbifartsbygget inte har startat. Miljöprövningarna är inte ens klara. Kuppen med spadarna gjordes bara för att försvåra för Miljöpartiet att få igenom sina krav.

Situationen påminner så mycket om 2002. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna i Stockholm att inte införa trängselavgifter. I regeringsförhandlingarna blev de överkörda av Miljöpartiet, trängselavgifterna infördes och i dag är de en succé.

Mp har förmågan

Miljöpartiet har en förmåga som både moderater och socialdemokrater saknar. De är duktiga på att identifiera urbana och moderna framtidsfrågor och sannolikt är det därför de är så stora i de unga storstäderna. Där vill invånarna att stadsmiljön ska domineras av bostäder och smarta kollektiva trafiklösningar snarare än feta trafikleder.

Förhandlingar är att ta och ge. Socialdemokraterna kommer att klara välfärden, men när det kommer till storstadsfrågor bör de lyssna på sina kamrater och lägga miljarderna på en modernare huvudstad.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM