Prostitution är en våldtäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Louise: Klart du mår skit av att sälja sex till flera okända män varenda dag

Louise Eek beskriver sitt liv i sexbranschen i boken ”Spelat liv”.

För henne är prostitution våldtäkt.

- De enda som gynnas av en legalisering är hallickarna, bordellägarna och köparna, säger hon.

SEX SOM YRKE MINSKAR INTE SKADORNA Louise Eek, journalist med ett förflutet i sexbranschen:  Att göra prostitution till ett yrke minskar inte de psykiska skadorna hos kvinnorna. Känslan av att vara smutsig kommer från gubbarna som köper dig   inte samhället .
Foto: Krister Hansson
SEX SOM YRKE MINSKAR INTE SKADORNA Louise Eek, journalist med ett förflutet i sexbranschen: Att göra prostitution till ett yrke minskar inte de psykiska skadorna hos kvinnorna. Känslan av att vara smutsig kommer från gubbarna som köper dig inte samhället .

I grundskolan var Louise Eek bäst i klassen och ville bli advokat. Sedan skiljde sig hennes föräldrar, mammans nya man förgrep sig på henne och hon blev utsatt för en gruppvåldtäkt. När hon var 13 år hamnade hon på fosterhem och snart därefter blev hon gravid med sitt första barn.

- Jag var så predestinerad att hamna där jag gjorde så det lyste som en saftblandare på huvudet, säger hon.

Hon lockades till en klubb av en man som berättade hur snygg och sexig hon var, och hur bra hon dansade.

"Kände mig speciell och utvald"

- Jag kände mig speciell och utvald, nästan som en modell. Men han hade glömt att tala om vad det skulle kosta mig i förlängningen. För den dagen då du går in på klubben, går du också ut ur samhället.

I dag är Louise Eek 45 år. Hon är journalist, läser sociologi på universitet och har sedan länge lämnat sexindustrin bakom sig och är en av dess argaste kritiker.

- Prostitution är en våldtäkt. Mannen som har pengar i handen har makten. En prostituerad får det inte bättre för att hon får pension. Hon ska ändå sälja sex till minst fem vilt främmande män varje dag. Det är klart hon mår skit, även om munnen säger att hon mår jättebra.

Hon fnyser åt argumentet att de psykiska skadorna minimeras om prostitution blir accepterat:

- De största psykiska skadorna får du inte för att du mörkar vad du jobbar med. Känslan av att du är smutsig får du för att du träffar män du inte har någon som helst relation till, och utför det mest privata med dem. Det är inte samhället som skadar dig. Det är gubbarna som köper dig.

Hon berättar om om hur hennes kollegor skrubbade sig mellan benen så det blödde och hur hon själv stoppade upp vagitorier i slidan för att bli ren - de etsade bort delar av hennes slemhinnor.

"Det smutsiga sitter i hjärnan"

- Precis som vid en våldtäkt vill du få bort känslan av det smutsiga. Men det går inte, det smutsiga sitter i hjärnan.

Tiden i sexbranschen har satt spår som sitter än i dag:

- När du gör så mycket våld på dig själv stänger du av dina känslor. För mig innebar det att byta ut mitt bildseende mot enbart ord. Ord överfaller dig inte som bilder. När jag blundar kan jag inte se mitt kök framför mig, trots att jag vet hur det ser ut måste jag bygga upp del efter del.

De som propagerar för prostitution menar att det är ett fritt och välbetalt jobb?

- Du mår så dåligt under resan att du gör av med pengarna direkt, före nästa pass. Det gör att du konserverar dig själv in i prostitutionen. Ingen jag jobbat med fick någonsin den miljonen de skulle ha när de slutade, inte heller köpte de huset eller bilen.

Vad säger du om de kvinnor som säger att det är deras eget val att bli prostituerad?

- Jag sa det själv. Vad sjutton skulle jag ha sagt? På 70-talet sa vi , "jag tjänar mer pengar än min läkare", på 80-talet sa vi att vi valt det. Men ingen frågade någonsin om det var ett förstahandsval.

Varför vill inte de som är för en legalisering se vilka skador prostitution medför?

- Branschen mår inte dåligt. Den mår skitbra och tjänar enorma pengar.

Chatta

Chatta med Louise Eek i dag 14.00

Foto: Krister Hansson

Så skadas kvinnor som är prostituerade

Så drabbas kvinnor efter prostitutionen

Tidigare artiklar i serien

I en serie artiklar berättar Aftonbladet om striden som utkämpas i Europa. Striden om hur man ska se på de 800 000 kvinnor som säljer sina kroppar. Är prostitution ett vanligt jobb eller är det ett övergrepp mot kvinnorna? I dag: Författaren Louise Eek, som har egna erfarenheter i sexbranschen, berättar om priset de prostituerade får betala. Prostitution är en våldtäkt, säger hon.

Nneka Amu, Christina Larsson

Publicerad: