EU ogillar USA:s tidsfrist

avTT

Foto: Evan Vucci/AP/TT
President Donald Trump ger en rad länder ett tillfälligt undantag från tullarna. Arkivbild.

EU har fått drygt en månad på sig för att bli permanent undantaget från USA:s ståltullar.

Men unionen vill inte bli pressad av amerikanska tidsfrister.

Statsminister Stefan Löfven (S) jämför läget med en "pistol mot huvudet". Hans belgiska kollega på EU-toppmötet i Bryssel använde samma metafor.

– Man får intrycket av att USA:s ledning vill förhandla med en revolver mot tinningen på oss. Det är inte ett särskilt lojalt sätt att förhandla på när det handlar om en så historisk och lojal partner, sade premiärminister Charles Michel.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är också kritisk till att USA hänger på en allierad "artificiella tidsfrister".

– Vi vet inte riktigt vad den här tidsfristen betyder, om det bara är att Trump då ska göra en koll av hur landet ligger. För vi vet ju inte riktigt vad de förväntar sig av oss, säger hon till TT.

Ingen mötesplan

Det finns efter de bordlagda TTIP-förhandlingarna om ett transatlantiskt handelsavtal mellan EU och USA en lång rad olösta trätor mellan Bryssel och Washington. USA har framförallt pekat på sitt underskott i handeln med EU och EU:s biltullar.

– Det är korrekt att våra biltullar är högre än deras, säger Malmström.

Men det hänger, enligt henne, samman med att det inte finns något frihandelsavtal mellan EU och USA.

– Skulle vi ta bort våra tullar på bilar från USA måste vi enligt WTO:s regler ta bort dem för hela världen. Det får ganska stora konsekvenser för europeisk bilindustri.

Enligt Malmström finns det ingen konkret mötesplan för den dialog som hon har gjort upp om med USA:s handelsminister Wilbur Ross.

"Inte realistiskt"

Det officiella beskedet om att EU tillfälligt undantas från de amerikanska tullarna på stål och aluminium kom bara några timmar innan de trädde i kraft på fredagsmorgonen. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade beskedet för "bra dåliga nyheter".

– Det dåliga är att USA förväntar sig att vi ska avsluta de här förhandlingarna före den 1 maj. Det verkar inte särskilt realistiskt, säger Juncker.

USA:s president Donald Trump har motiverat tullarna med att de behövs för att skydda amerikansk stålindustri. Slås den ut av billig import hotas den nationella säkerheten. Men EU anser att de amerikanska åtgärderna strider mot internationella handelsregler.

Motåtgärder hotar

EU-ledarna ställde sig på toppmötet bakom EU-kommissionens inriktning på motåtgärder som kan införas mot amerikansk export om inte konflikten löses. En lista på amerikanska produkter som kan påläggas tullar övervägs för närvarande i EU:s huvudstäder. De kan dock införas tidigast om 90 dagar.

EU anser att det verkliga problemet för USA är att det finns ett problem med överproduktion av stål i världen och att lösningen är att försöka hantera det. Statsminister Stefan Löfven (S) betonar att det problemet finns i Kina, inte i EU.

– Jag är övertygad om att det kan vara nyckeln för att få den amerikanska administrationen att inse att EU och USA borde samla sig och sätta gemensam press på Kina, säger Löfven.

– Även om sista kapitlet inte är skrivet om tullar mellan EU och USA, så är kanske det här beskedet om ett undantag ett tecken på att det är på rätt väg.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA