Medier spelar med makten

Dolda kameror i Indien visar korruptionen

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Narendra Modi.
Foto: AP
Narendra Modi.

KULTUR

Den lilla indiska webbtidningen Cobra Post wallraffade mot sina mediekollegor när de under maj skickade ut en av sina reportrar under falsk identitet som en rik ultrareligiös man.

Han erbjöd olika tidningar och TV-kanaler en uppgörelse: stora summor pengar i utbyte mot positiv bevakning av premiärminister Narendra Modi och det hindunationalistiska regeringspartiet BJP.

Som Cobra Post räknat med var det flera betydelsefulla medier som tackade ja till erbjudandet. Mer överraskande var däremot att ett antal andra svarade ”det gör vi redan!”.

Times of India, en av de mest högprofilerade tidningar som föll för operationen, gick till domstol och försökte stoppa publiceringen av dolda kameran-inspelningarna.

Det har bara lett till att de blivit till ett viralt fenomen – medan landets stora medier, såväl de som pekats ut som många av de som inte gjorde det, huvudsakligen har ignorerat nyheten.

BJP försöker inom ramen för en formell demokrati ta total kontroll över landets politiska liv – lite som Orban i Ungern i jätteformat.

Hittills har de kunnat dominera såväl den etablerade nyhetsförmedlingen som – via välorganiserade trolloperationer – diskussionen på sociala medier.

Med Cobra Post-videorna har de kört in i en rejäl motgång åtminstone på den senare arenan.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN