Så vill Morgan Johansson stoppa gängkriminaliteten – fotboja ungdomar

avJohanna Rapp

Efter senaste veckornas dödsskjutningar kallade regeringen in polisen till ett akut möte.

Nu har justitieminister Morgan Johansson presenterat Socialdemokraternas senaste förslag för att bekämpa gängbrottslighet.

Det handlar bland annat om att stoppa unga från att fastna djupare i kriminalitet – och Johansson säger att man vill att fler ungdomar ska förses med fotboja.

Under drygt två veckors tid har sju män skjutits till döds och 14 män skottskadats, bland annat i Malmö och Örebro. Förra veckan meddelade regeringen att man därför kallat till sig polisen på ett akut möte och i onsdags träffade Morgan Johansson polisledningen i Visby, under den så kallade Almedalsveckan.

– Jag tycker det är ynkliga, kallblodiga mördare vi har att göra med nu. Då måste det till riktigt, riktigt hårda tag, sa statsminister Stefan Löfven då.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson (S).

Strängare straff för unga

Nu kallar justitieministern till pressträff för att presentera Socialdemokraternas förslag för att försöka stoppa gängkriminalitet. Det handlar om flera förslag för att bekämpa de kriminella gängen och förebygga brottslighet.

Bland annat menade Johansson att de vill ta bort straffreduktion för de mellan 18–20 år som begår brott. Straffreduktion handlar alltså om att få ”rabatt” på sitt straff på grund av låg ålder.

– Som 18-åring kommer du dömas som vilken vuxen som helst, säger Morgan Johansson och menar att en 18-åring i framtiden alltså kan komma att dömas till livstids fängelse för till exempel mord.

En utredare kommer att lämna ett betänkande till regeringen gällande detta i december och utredningen kommer också titta på påföljd gällande 15–17-åringar som begår brott.

Johansson: fotboja ungdomar

Dessutom vill Morgan Johansson addera ytterligare en möjlig straffpåföljd för unga brottslingar.

– Vi förbereder en ny påföljd för unga som kallas hemarrest, om du som ung person begår brott, säger han under pressträffen.

Enligt Morgan Johansson skulle detta kontrolleras genom fotboja.

– Du får gå till skolan men ska hålla dig inne på kvällarna och helgerna med fotboja. Det är något vi är beredda att gå vidare med för en del ungdomar som är på väg in i djupare kriminalitet, säger Johansson på pressträffen.

Dessutom vill man bygga ut så att det finns fler SiS-platser.

– Vi har byggt ut med 100 platser till men vi behöver bygga ut med ytterligare platser och vi är beredda att avsätta de pengar som krävs.

Kamerorna ska stoppa internationella ligor

Morgan Johansson säger att man även vill slå ett slag mot de internationella ligorna som härjar i Sverige – bland annat genom ökad kameraövervakning i gränszonerna.

– En del av ligorna i Europa åker med bilar fram och tillbaka och vi vill nu ha ett system där vi bygger ut med kameraövervakning vid gränserna, med kameror som kan känna igen registreringsskyltar som kan göra en profilering. Vi vill sätta av 100 miljoner kronor för sådan kameraövervakning, säger Morgan Johansson.

Han vill även bygga ut kameraövervakningen på fler ställen i landet. Enligt Morgan Johansson finns det fler kameror än någonsin på de svenska gatorna och torgen - men man vill utöka det ytterligare.

Mer pengar till Kriminalvården

Under pressträffen pratade Morgan Johansson om de satsningar som man gjort på polisen och han meddelade att man dessutom vill satsa mer pengar på resten av rättskedjan också, genom att Socialdemokraterna vill att Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolarna ska tilldelas 800 miljoner kronor per år.

– Det vi nu tar höjd för är en ökning med 800 miljoner kronor per år som vi kommer gå till val på. Det är ett viktigt besked till Kriminalvården och åklagarna och det beror på att vi ser en ökad expansion, säger justitieministern under pressträffen.

Moderaterna kritiska

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för moderaterna tycker att förslagen som presenterades av Socialdemokraterna var för svaga.

– Rekordmånga människor skjuts ihjäl i Sverige och gängkriminella har alldeles för mycket makt. Jag hade förväntat mig att man skulle komma med förslag som att dubbla straffen för gängkriminella, som gav polisen större befogenhet att häkta de kriminella direkt och få borde dem från gatan. Det har varit för svagt de senaste åren och det räcker inte på långa vägar, säger Tomas Tobé och tillägger:

– Moderaterna har föreslagit att vi ska införa dubbla straff när gängkriminella begår brott, precis som man gjort i Danmark och vidare menar vi att direkt när man griper i gängkriminella ska de hamna i häktet.

ARTIKELN HANDLAR OM