Stackars alla nominerade till det nya nobelpriset

Den Nya Akademien har släppt sina kandidater

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ulf Lundell är en av de nominerade.
Foto: Anders Deros
Ulf Lundell är en av de nominerade.

KULTUR

Ulf Lundell och Kerstin Ekman, men också Chimamanda Ngozi Adichie och Margret Atwood. Det är några av de 46 författare som har nominerats till det "Nya nobelpriset" av den "Nya Akademien", bestående av 117(!) kulturpersonligheter, där t.ex. Bianca Kronlöf och Joakim Thåström ingår. Priset ska delas ut samma dag som Nobelfesten.

Egentligen är jag osäker på varför detta får mitt blod att koka av irritation. Varför inte bara glädjas över att litteratur diskuteras, att det ges fler perspektiv på vad som bör uppmärksammas.

Kanske för att den Nya Akademien pris är en reaktion på Svenska Akademiens kris under våren. De verkar utgå från att Svenska Akademien skött litteraturbevakningen dåligt. Vilket, såvitt jag vet, är ett totalt missförstånd eller medveten populism. Att den Nya Akademien ska prisa "god" litteratur i bemärkelsen rättvis och demokratisk säger allt om dem och inget om Svenska Akademien.

Tanken på att exempelvis den stackars Anne Carson eller någon annan författare ska få ett luddigt samtal av Alexandra Pascalidou som meddelar att hon förvisso inte vunnit Nobelpriset, men ett annat pris som är stiftat för att höja diverse kulturpersonligheters credd, är pinsam.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.