Världens bästa falafel finns i Köpenhamn

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Hektor Rosenberg och Ludvig Flyckt från Falloumi i Stockholm prisades för mest innovativa falafel. Yusef Houji (till höger) från Nordisk falafel på Österbro i Köpenhamn, plockade hem priserna för både bästa falafel och bästa komposition i Falafel-VM i Malmö.

Falafelns inofficiella huvudstad Malmö fick se sig besegrad när Falafel-VM avgjordes på lördagen. Trots sju olika tävlande från staden, dessutom på hemmaplan i år, var det en konkurrent från andra sidan sundet som knep två åtråvärda priser: Yusef Houji från Nordisk falafel på Österbro i Köpenhamn tog hem priserna för både bästa falafel och bästa komposition.

Men priset för världens mest innovativa falafel fick stanna i landet och gick till Falloumi på Södermalm i Stockholm. Hektor Rosenberg och Ludvig Flyckt fanns på plats för att ta emot priset.

Enligt jurymedlemmen och matbloggaren Zeina Mourtada ska en riktigt god falafelboll vara frasig på utsidan och saftig inuti.

"Den får absolut inte vara torr! Konsistens och smak är A och O. Nyfriterad, varm, vällagad falafel är en delikatess." skrev hon i ett pressmeddelande inför tävlingen.

Det var totalt 14 falafelställen från Sverige, Danmark, Nederländerna och Japan som gjorde upp om priserna i de tre klasserna.