Nordkorea: Vi upphör med våra provsprängningar

avSimón Bustamante

Nordkorea kommer upphöra med kärnvapentest och provskjutningar av ballistiska robotar – från och med i morgon lördag.

Det uppger statliga nyhetsbyrån KCNA, enligt Yonhap.

”Stort framsteg!” skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un har meddelat att landet kommer upphöra med sina kärnvapen– och missiltest, uppger statliga nyhetsbyrån KCNA.

”Från och med 21 april kommer Nordkorea att upphöra med kärnvapentester och provskjutningar av interkontinentala ballistiska missiler”, uppger KCNA.

Vidare skriver nyhetsbyrån att landet kommer stänga ner en testanläggning för kärnvapen – som bevis för att Kim Jong-un kommer hålla sitt löfte.

Beslutet togs under fredagen på ett av Nordkoreanska arbetarpartiets möten.

1 av 3 | Foto: TT
Kim Jong-un.

Helomvändning från regimen

Sedan årsskiftet har Nordkorea stegvis ändrat sin hållning gentemot omvärlden – främst mot Sydkorea och till viss del dess allierade USA. Detta efter ett 2018 med provskjutningar av inget mindre än 16 missiler av olika slag – samt landets sjätte kärnvapensprängning.

I sitt nyårstal antydde landets diktator Kim Jong-un att Nordkorea skulle kunna skicka en trupp till OS i Pyeongchang – vilket fick Sydkorea att öppna för samtal på hög nivå med den slutna regimen.

Sedan vinter-OS i Pyeongchang i februari har möten mellan representanter från Nord- och Sydkorea hållits – samtidigt som den sistnämndas president Moon Jae-in tonat ner förväntningarna.

– Vi befinner oss ännu på startlinjen, har presidenten tidigare sagt.

Kim Jong-un och Moon Jae-in kommer träffas nästa vecka i det första toppmötet mellan Nord och Syd på över ett decennium.

Toppmöte med USA planeras

I mars kom nästa helomvändning – när den brutala regimen bjöd USA och president Donald Trump till ett historiskt toppmöte.

Bara ett halvår tidigare hade Jong-un och Trump slungat förolämpningar och hot mot varandra med sådant ursinne att det lät som upprinnelsen till ett eventuellt kärnvapenkrig.

Donald Trump bekräftar att det historiska mötet mellan honom och Nordkoreas ledare förbereds – och hans utrikesministerkandidat Mike Pompeo besökte över påskhelgen Kim för att bland annat diskutera möjliga platser för mötet.

– Vi har haft direkta samtal på mycket hög nivå, extremt hög nivå, med Nordkorea, sade Trump i tisdags.

Mötet planeras att hållas i maj eller i juni.

På Twitter säger Donald Trump att Kim Jong-uns senaste besked är ”väldigt goda nyheter för Nordkorea och världen”.

”Stort framsteg! Ser fram emot toppmötet”, skriver presidenten.

Så långt når Nordkoreas missiler 00:56
ARTIKELN HANDLAR OM