Dom om nätvåldtäkter överklagas till HD

avTT

Foto: Ingela Landström/TT
En 41-årig man från Uppland som dömts för våldtäkt via nätet överklagar till HD. Arkivbild.

En 41-årig man som i en unik dom dömts för våldtäkt över nätet överklagar till Högsta domstolen (HD).

Via olika chattar förmådde mannen flera flickor i andra länder att begå grova övergrepp på sig själva.

I april dömdes han till tio års fängelse av Svea hovrätt för totalt tjugo våldtäkter där övergreppet skett via nätet. I tingsrätten bedömdes bara fem fall som våldtäkt, men hovrätten såg allvarligare på övergreppen. Nu vill mannen ha en prövning i högsta instans.

– Vi delar inte hovrättens bedömning och har också sett att de gjort en ganska annorlunda tolkning av detta än vad tingsrätten gjort, och därför vill vi ha Högsta domstolens prövning av saken, säger mannens advokat Kronje Samuelsson till TT.

Med djur

Via olika chattprogram på nätet förmådde 41-åringen närmare 30 barn i utlandet att begå grova sexuella övergrepp på sig själva – som han tog del av i realtid. Offren tvingades bland annat utföra sexuella handlingar med hundar eller med ett annat yngre barn, eller förmåddes penetrera sig själva med olika föremål.

De delar som kommer att överklagas är där 41-åringen dömts till ansvar för våldtäkt och våldtäkt mot barn, enligt advokat Kronje Samuelsson. Han konstaterar att det saknas praxis från HD kring övergrepp där offret på instruktion av gärningsmannen penetrerar sig själv.

– Det gäller hur man ska bedöma kränkningens allvar, och där menar vi att det här inte är jämställbart med ett påtvingat samlag helt enkelt, säger han.

Högre prio

Åklagare Annika Wennerström har tidigare sagt till TT att hon inte ser någon anledning att överklaga, då "domen är så bra". Att övergrepp via nätet rubriceras som våldtäkt kan enligt henne leda till att fallen ges större resurser och högre prioritet.

Forskning har visat att sexövergrepp på nätet påverkar barn lika allvarligt som övergrepp som sker utanför nätet. Har övergreppen dokumenterats och spridits mår barnen till och med sämre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt