Fängelse för svensk som ville köpa sex

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flög till USA för sexmöte med 14-åring – dömdes idag

Här i den federala domstolsbyggnaden i Alexandria, Virginia, dömdes den svenske mäkaren. Han erkände redan i april att han rest till USA för att köpa sex med en 14-årig flicka.
Foto: pontus höök
Här i den federala domstolsbyggnaden i Alexandria, Virginia, dömdes den svenske mäkaren. Han erkände redan i april att han rest till USA för att köpa sex med en 14-årig flicka.

För 400 dollar skulle han få en sexträff med en 14-åring.

Istället väntade polisen på hotellet där svensken tog in.

Idag dömdes mäklaren från Stockholm till nästan sex års fängelse i USA.

Han är i 40-årsåldern och jobbade som framgångsrik fastighetesmäklare på ett av de stora mäklarföretagen i Stockholm.

Nu kommer mannen att tillbringa de närmaste åren i ett stenhårt federalt fängelse i USA.

Domstolen i Alexandria, Virginia, dömde svensken till fängelse i fem år och tio månader. Han kommer dessutom att registreras som sexförbrytare i USA.

– Man vet ännu inte i vilket fängelse han kommer att placeras. Det kan bli var som helst i USA. Men det blir ett federalt fängelse och det kommer att se ut som i tv-serien "Prison break", säger Aftonbladets utsände Jan-Olov Andersson direkt från Virginia.

Där blir svensken kvar i häktet tills vidare. Det kan ta allt från ett par veckor till ett par månader innan han placeras.

Chattade med polis

Svensken fastnade i polisens fälla redan i april förra året, via ett chattrum på en sexsajt. Det var där han kom i kontakt med vad han trodde var en pappa som ville sälja sin 14-åriga dotter.

Mäklaren hade ingen aning om att "pappan" i själva verket var polis i Arlington.

Exakt ett år senare erkände mäklaren inför domstol att han rest till USA för att köpa sex med en 14-årig flicka och att affären var uppgjord i förväg. Redan då stod det klart att straffet skulle bli fängelse i flera år.

Via mejl och inspelade telefonsamtal har polis och åklagare bevisat att svensken bland annat visste att flickan var mycket ung, att hon såldes av sin pappa och att han skulle betala 400 dollar, motsvarande drygt 2.400 kronor för ett sexmöte på hotell.

Hemma sa mäklaren att han ville passa på att resa till USA till påsk eftersom dollarkursen var så gynnsam.

Greps på hotell

Mannen flög till USA den 20 mars. Han greps dagen efter, på hotellet i Arlington där han gjort upp om att träffa 14-åringen och hennes pappa.

Nyheten att mäklaren gripits kom som en chock både för mannens anhöriga och arbetskamraterna hemma i Sverige.

–?De har uppenbarligen hållit på att locka honom i ett år. Det verkar som att han till slut inte kunde stå emot längre, sa pappan tidigare till Aftonbladet.

Mäklaren greps den 21 mars och har suttit häktad sedan dess.

Publicerad: