Ugglor i mossen?

avSanna Casson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mystiskt avtryck förbryllar Umeå

Foto: Foto: PER LANDFORS/VK
ÄKTA – ELLER EJ Det har spekulerats en del om avtrycket verkligen kan vara äkta. Men Claes Börje Hagervall menar att det är osannolikt att händelsen skulle vara fejkad: ”Eftersom det inträffade på tredje våningen skulle det i så fall ha betytt att någon av oss skulle ha öppnat fönstret och tryckt dit en uggla”, säger han.

Ugglans färd slutade i ett fönster.

Det perfekta avtrycket efter fågeln förbryllar nu Umeåborna.

För några veckor sedan upptäckte personalen vid Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet (Daum) i Umeå något konstigt i sammanträdeslokalen. På fönsterrutan hade ett detaljerat avtryck av en uggla etsat sig fast.

– Vi trodde inte våra ögon. Avtrycket från ugglan var så tydligt att man nästan såg fågelns pupiller, säger arkivarien Claes Börje Hagervall till Aftonbladet.

Inget spår av fågeln

Kollegerna väntade sig se en död uggla nedanför fönstret, men där fanns inte ett enda spår av fågeln. Allt som syntes var de vita märkena efter fettet från ugglans vingar.

Fågelexperten Christer Olsson säger att ugglor kan överleva hårda smällar.

– Det blir ju en rejäl hjärnskakning, och ofta svimmar fågeln av. Men efter en stund brukar de kvickna till och flyga därifrån, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Umeåugglans vidare öden och äventyr är alltså till synes också en – gåta.

Publicerad: