”Många stör sig på mig”

RELATIONER

Förra SSU-basen Anna Sjödin vägrar känna sig stukad efter Crazy Horse-skandalen

1 av 6 | Foto: Björn Wanhatalo
Namn: Anna Sjödin.Ålder: 31 år.Bor: Umeå.Familj: Sambon Thomas Hartman, 39, och dottern -Wilhelmina, tre månader.Yrke: Politiker, föreläsare, socionom, läser ledarskap och organisation vid Umeå universitet.

UMEÅ. Två år efter Crazy Horse har hon både fått barn och perspektiv på den ödesdigra utekvällen vid Stureplan.

Och Anna Sjödin ångrar ingenting.

– Det är väl självklart att jag inte accepterar att en väninna kallas hora, säger hon.

Bibliotekskaféet är fullsatt när Anna Sjödin kommer in genom dörren tillsammans med sin sambo, Thomas Hartman, och nyfödda dotter, Wilhelmina, tre månader.

Hon syns, är närmare 180 centimeter lång och skrattar ofta. Ändå är det ingen på fiket som reagerar nämnvärt. Här är hon en i mängden, ”politiker-Anna”.

Hon är uppväxt i Enköping, men flyttade till Umeå för att läsa till socionom och träffade Thomas på en föreläsning.

– Han pratade om mötes­teknik och makt och jag tyckte han var så dryg, garvar Anna och blinkar mot Thomas.

Wilhelmina snusar i barnvagnen och ger ifrån sig små läten då och då. Familjen kommer direkt från Umeå flygplats efter en tur till Göteborg och SVT-programmet ”Debatt”.

Två år efter Crazy Horse-tumultet har Anna tagit plats i det mediala finrummet. Programmet handlade om rättssäkerhet, och hon var inbjuden att debattera mot försvarsadvokater och rättsexpertis.

Natten till den 29 januari 2006 greps Anna Sjödin av polis misstänkt för våld mot tjänsteman efter ett bråk med vakterna vid krogen Crazy Horse i centrala Stockholm. Hon, hennes sambo Thomas och kollegerna i SSU-gänget hade druckit öl på krogen, och Anna råkade i bråk med en ordningvakt.

Medierna rapporterade att SSU-basen slagits med en dörrvakt av utländsk härkomst, skrikit könsord, lyfts in i polispiket och tillbringat natten i fyllecell.

Fick hela skulden

När hon släpptes på morgonen åkte hon till S:t Görans sjukhus för omplåstring och kallade till presskonferens.

– Trots att alla kunde se att Anna var den som skadats ­lades hela skulden på henne, säger Thomas.

– Hon fick ge ansikte åt ”den svenska försupna arbetarklassen”. Expressens tidigare chefredaktör, Bosse Strömstedt, skrev någon otrolig artikel om alkoholismen inom socialdemokratin!

Anna berättar att hon kände fullkomlig vanmakt:

– Manligt/kvinnligt-­debatten blev högst aktuell. Får ­kvinnor överhuvudtaget dricka öl ute? Nu har justitiekansler ­Göran Lambertz skrivit en rapport som bekräftar problemen med våldsamma dörrvakter på krogarna.

Och Anna säger att hon inte hade kunnat agera annorlunda.

– Det är väl självklart att jag inte accepterar att jag eller en ­väninna kallas för hora!

Stark framtoning

Hon är lång, som sagt, och välbyggd. Under tonåren i hemstaden Enköping var hon en oerhört aktiv idrottare som spelade allt från fotboll och rugby till basket, handboll och tennis.

Annas talang på rugbyplanen diskuterades i pressen och hennes starka framtoning i tv-rutan retade upp en del.

– Ja, det är nog många som stör sig på mig, skrattar hon.

Så blir hon allvarlig. Vid frågan om hur mycket tid och kraft Crazy Horse-natten kostat hennes anhöriga och vänner tystnar hon.

– Jag kunde inte kontakta ­någon från häktet den natten. De hade ju tagit mobilen ifrån mig. Så det var oerhört betydelsefullt att Thomas var med. Han kunde ringa mina föräldrar och berätta innan de fick läsa allt i tidningarna.

Var du orolig för att bli med barn när alkoholistryktet hängde över dig?

– Nej, jag var faktiskt ­inte rädd att socialen skulle komma hem och rota efter ölburkar i skafferiet, säger hon med ett skratt.

12 oktober 2006 fälldes Anna Sjödin, mot sitt nekande, på samtliga åtalspunkter i Stockholms tingsrätt.

– Rättegången var ett skämt. Vi hade lika gärna kunnat låta bli att gå dit, säger Anna.

– Det var ju förutbestämt att jag skulle dömas. Ord stod mot ord, anmäler du en vakt åker du dit.

Skadade förbundet

Att åldern på de som sitter som beslutsfattande inom rättsväsendet kan ha varit en avgörande faktor är både hon och Thomas överens om.

– Hur många nämndemän och domare i Sverige är invandrare eller i 30-årsåldern? säger Anna och Thomas fyller i:

– Anna fick höra att hon hade visat bysten i tv, när någon tyckte att hennes tröja var lite för ­urringad, suckar han.

Anna Sjödin dömdes till 120 dagsböter à 300 kronor för förolämpning, egenmäktigt förfarande, ringa våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Hon fick också betala 5?500 kronor till ordningsvakten för sveda och värk. Hovrätten medgav inte prövningstillstånd och hon beslutade sig för att avgå som SSU-ordförande.

– Det som inträffade drabbade så många. Medierna ringde runt och frågade ut ­15-åringar om mig. Det ­skadade förbundet.

– Men vem säger att livet ska vara enkelt, att man ska åka fram på en räkmacka? På ett sätt har det som hänt ­varit positivt, för jag har fått se problemen i samhället på ett högst konkret vis.

Trivs i Umeå

I dag har Annas liv rullat in i en annan fas. Lilla Wilhelmina föddes i mitten av november och Anna strålar av självförtroende. Moderskapet får henne att må bra.

– Tja, man blir ju lite lätt introvert när man får barn. Man ser bara barnet. Det är svårt att planera några mer avancerade grejor. Och det är skönt att vara hemma i Umeå. Stan är lagom stor, vi har fina friluftsområden. Här går man hem till varandra, dricker kaffe, ser på tv. Sånt gör man ju inte i Stockholm, där träffas man i princip alltid ute på lattefik.

Men Anna är inte ”bara” mamma, hon reser runt och föreläser för vitt skilda samhällsgrupper – allt från företagare till skolflickor.

Vilket är ditt råd till unga tjejer?

– Att de inte ska låta sig ­definieras av andra. Att ­alla har rätt att vara sig själva.

Susanne Backman