TV4 fällt – påstod att pappan spökade

Publicerad:
Uppdaterad:

Malin Berghagen Nilsson: Jag har bett om ursäkt

Claes Jonssons pappa kallades en gengångare i TV4.

Nu har programmet "Det okända" fällts för kränkningen.

-Jag förstår att han inte tyckte om att hans pappa framställdes som ett spöke, säger programledaren Malin Berghagen Nilsson.

Serien "Det okända" i TV4 Plus diskuterar och visar reportage om övernaturliga fenomen.

I avsnittet som sändes den 15 mars i år besökte tv-teamet en familj vars hus i Lörstrand drabbats av oförklarliga fenomen.

Mediet Terry Evans påstod att orsaken var en avliden man, som tidigare bott i huset. Mannen hade ännu inte tagit sig till andevärlden och därför visade han sig för familjen.

Medium skulle "hjälpa"

Terry Evans tog på sig jobbet att hjälpa den avlidne "över till den andra sidan". Mediet sa också att mannen varit en enstöring och att han nu inte ville att någon skulle bo i hans hus.

En berättarröst angav i inslaget att den då nyligen avlidne var Claes Jonssons far.

-Jag hävdar att det är djupt oetiskt att påstå att en nyligen avliden person är ett spöke, ange honom vid namn och visa var han bodde och var platsen ligger, säger Claes Jonsson.

Han reagerar också över det sätt på vilket fadern beskrivits, både som levande och efter döden.

"De tog illa vid sig"

-Mina barn är kränkta över att deras farfar framställs på detta vis. Fars syskon och andra anhöriga har också tagit illa vid sig, säger Claes Jonsson.

Han kontaktades före programmet och sa då att han inte ville att fadern skulle beskrivas som en gengångare. Efteråt ringde han TV4:s tittarombudsman.

-Men han hänvisade bara till produktionsbolaget. Det tycker jag är märkligt, det var trots allt i TV4 som programmet sändes.

Granskningsnämnden har nu fällt inslaget för intrång i en avliden persons privatliv.

-Jag ringde upp Claes efteråt och bad om ursäkt. Jag tycker att vi hade ett bra samtal, säger Malin Berghagen Nilsson, programledare för "Det okända".

Marie Johansson, ansvarig utgivare på TV4 Plus, ber om ursäkt för det inträffade.

-Det är verkligen tråkigt och vi ska självklart sända en ursäkt.

Dan Panas, Olle Castelius

Publicerad: