Larmet från regementet: Får inte ut löner och brist på materiel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PRIVAT
Jonatan von Seth, 28, slår larm om brister i försvaret

SAMHÄLLE

Jonatan von Seth, 28, har i uppdrag att försvara landet med minor, sprängladdningar och stort tekniskt kunnande.

Trots det måste soldaterna kämpa för att få ut sin lön – samtidigt som det uppges råda materielbrist på regementet.

– Som det är nu måste jag låna pengar för att klara mig, säger han till Aftonbladet.

Jonatan von Seth från Malmö har varit deltidsanställd som ingenjörssoldat på Göta ingenjörregemente i Eksjö sedan 2013. Nu slår han larm om situationen på regementet - som enligt honom blivit allt svårare.

Sedan juli har Jonatan von Seth och hans kollegor i plutonen inte fått ut full lön.

– Ibland har lönen bara motsvarat någon timmes arbete trots att man hållit på i flera dygn. Så här har det varit månad efter månad sedan i somras, säger Jonatan von Seth.

Måste låna pengar

För närvarande uppger soldaten att han saknar mellan 20 000 och 30 000 kronor, efter skatt,från Försvarsmakten.

Pengar som har stor betydelse eftersom han studerar till elektroingenjör vid sidan av arbetet som soldat.

– Det har inte fungerat alls. Jag upplever att man inte tar det på allvar. Men för mig som student har det inneburit att jag måste låna pengar, säger Jonatan von Seth.

2010 avskaffades värnpliktsförsvaret och ersattes med ett yrkesförsvar - med anställda soldater. Att myndigheten ändå inte lyckas betala ut löner gör att Jonatan von Seth på onsdagen gick ut på sin Facebook-sida och beskrev hur hans företroende för arbetsgivaren nu "sjunkit till en lägsta nivå".

Saknar säkra skor

I sitt inlägg slår han larm om flera brister på regementet:

Lastbilar har fått så dåligt underhåll, och stått i förråd så länge, att det börjat brinna i flera startmotorer under militärövningar. Av samma skäl har flera föråldrade däck exploderat under övningar.

I stället för ryggsäckar har soldaterna fått sopsäckar att förvara sina tillhörigheter i under övningarna.

Under övningarna har det varit påtaglig brist på hjälmdok, vattenväskor, ammunition, stålhättade kängor och annan förbrukningsmateriel.

Jonatan von Seth anser att bristerna påverkar soldaternas moral - men i förlängningen också försvarsförmågan.

– Vår övningstid blir ju mindre och det är klart att det får konsekvenser. I stället för att ägna tid åt själva övningen, att bygga broar till exempel, så måste vi montera upp nya däck på lastbilarna. Och i stället för att prata igenom olika moment under övningarna sitter vi och pratar om våra uteblivna löner. Det är inte bra.

"Följd av besparingar"

Madelene Lago är informationschef på regementet i Eksjö och medger att det funnits vissa problem med löneutbetalningarna. Hon känner dock bara till att det varit strul under september månad.

– Som jag förstått det ska det vara justerat men jag vet ju inte om det har kommit in något annat också. Men självklart ska alla ha rätt lön, säger hon.

Att lastbilar skulle ha fattat eld säger sig Madelene Lago inte känna till. Däremot bekräftar hon att viss materiel saknats, som vinterkängor.

– Det är en följd av de besparingar som vi har. Vi försöker ju se till att vi satsar alla pengar vi kan till att anställa personal och öva så mycket som möjligt och eftersom vi inte vill ha så mycket i lager kan det ibland bli fel om antalet soldater ändras, säger Madelene Lago.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN