”I dag hjälper ingen omväg mot 'fula gubbar'”

avÅsa Passanisi

Åsa Passanisi.

Du har inte slagit någon. Inte retat någon. Inte varit otrevlig. Inte varit i vägen.

Men du är flicka - det är det enda - och därför är du en hora.

Hora i skolans korridor, hora på nätet, hora på t-banan när jämnåriga killar sätter sig ned och vill prata, fast du inte vill.

Hora när du inte vill ligga. Hora när du vill ligga. Hora när du säger ja. Hora när du säger nej.

Det spelar ingen roll vad du gör, hur snäll och duktig du är, du kan vrida dig ut och in för att vara andra till lags. Anpassa bort dig själv. Eller så kan du göra precis tvärtom, säga ifrån och drämma näven i bordet.

Det spelar ingen roll.

Du är och förblir en hora. För att du är flicka.

När jag var liten skulle vi akta oss för ”fula gubbar” i skogen. Vi gick omvägar och slapp gubbarna. Flickor som växer upp i dag kommer inte undan så lätt. I dag finns gubbarna överallt och är många gånger inte ens gubbar. I dag är det flickornas jämnåriga klasskompisar som står för en stor del av det som ­beskrivs som sexuella kränkningar på nätet.

För killarna har lärt sig hur ordningen i världen ser ut.

Och ingen reagerar.

Inte ens flickorna. För flickor lär sig också tidigt hur ordningen ser ut. Att bli kallad luder på Instagram är liksom bara en konsekvens av hur världen i övrigt fungerar.

Och därför håller flickor käft. Fast det gör ont i magen, fast det känns i hjärtat. Moa och Linn är ­bara två av 100 000-tals unga flickor som varje dag kränks på grund av sitt kön - och som har accepterat att ”det är som det är”.

För det är det vi gör, till slut. Våra­ mormödrar gjorde det, våra mammor gjorde det, vi gör det och nu våra döttrar.

För så ser ordningen ut.

I dagarna startar en ny sajt - dagsattprataomdet.se - som en del av Europarådets kampanj One in five, som syftar på att nära var femte barn i Europa utsatts för någon form av sexuella övergrepp.

Initiativet är bra, naturligtvis. Och tummen upp för att rege­ringen väljer att finansiera det.

Men kommer det att göra ­någon skillnad?

Kommer dagsattprataomdet.se, alla ansträngningar dessförinnan och alla kommande ansträngningar att förändra ordningen i världen - och få alla ”fula gubbar” att försvinna?

Troligtvis inte.

Och det vet flickorna som växer upp i dag. Därför gör de inget ­ väsen av att en kille nyper dem i häcken eller av att vuxna män dr e glar över deras bloggar.

Är man flicka så är man. Och det är så här världen ser ut.

Pojkar som växer upp i dag ­rättar sig också i ledet - förstås - och lär av männen som gått före. På så vis fortsätter smittan i all evighet.

Hur mycket vi än pratar om det.

Hur arga vi än blir.

Åsas PUSS!

Hurra för våren och alla varma solstrålar. Har längtat efter dig varenda sekund i flera månader!

Åsas PASS

Att inget av alla bra saker som står i mitt årshoroskop för 2015 har hänt än. Skynda, skynda!

ARTIKELN HANDLAR OM