Thörnberg får 24 690 kronor i skadestånd

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-journalisten biten i ansiktet av kamphund

De två flickorna med en pitbullterrier, som attackerade och högg tv-journalisten Pelle Thörnberg, ska betala honom 24 690 kronor i skadestånd.

Tingsrätten ser så allvarligt på brottet att flickorna trots sin unga ålder, 16 och 17 år, döms till dagsböter.

attackerades Pelle Thörnberg attackerades av en pitbullterrier.
Foto: BJÖRN LINDAHL
attackerades Pelle Thörnberg attackerades av en pitbullterrier.

- Jag känner varken glädje eller vrede efter domen, säger Pelle Thörnberg till Aftonbladet. Och hur många dagsböter de fick bryr jag mig inte om.

Däremot tycker han att det är bra att tingsrätten slår fast att hundägarnas ansvar står i lagen. Flickorna döms för vållande av kroppsskada, brott mot lagen om tillsyn över hundar samt brott mot lokala ordningsstadgar,

- Tingsrätten markerar i sin dom att hundägarna ska hålla ordning på sina hundar, säger Thörnberg. De ska inte kunna skylla på andra, hundägarna har ansvaret.

Oaktsamt

Stockholms tingsrätt slår fast att de två flickorna har visat oaktsamhet eftersom de varken hade koppel eller munkorgar på sina hundar. Speciellt oaktsamma var de beträffande pitbullterriern Tyrone, som tidigare bitit människor och dödat en annan hund.

Det var den 19 februari som Pelle Thörnberg blev attackerad av de lösa hundarna under en joggningtur. Flickornas två pitbullterrier cirkulerade runt och gjorde utfall mot honom vid Farsta strandbad.

Höggs i armen

Plötsligt attackerade Tyrone och högg Thörnberg tre gånger i armen.

Thörnberg kunde inte försvara sig när pitbullterriern med vidöppna käftar högg mot hans ansikte och skadades svårt av ett hugg i ena kinden. Såret måste sys med 19 stygn.

Det bågformade ärret finns kvar och det får Pelle Thörnberg bära med sig resten av sitt liv.

Hunden Tyrone bedömdes så farlig att han avlivades.

Lennart Håård

Publicerad: