Publicerad:
Uppdaterad:

Minnesstund för skjutne 16-åringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Klockan nio i morse samlades elever vid Bromma gymnasium till en minnesstund för sin skjutne 16-årige skolkamrat.

Stämningen var tystlåten och känslosam. Många grät och sökte stöd hos varandra.

Vid skolans ingång stannade elever och tände ljus och la ner blombuketter.

"Vi sörjer dig" stod det på en lapp vid blommorna.

SKOLA I SORG Stämningen på skolan där 16-åringen sköts var dämpad dagen efter dödsskjutningen. Kamrater till den mördade eleven hade samlat blommor och tänt ljus utanför entrén.
Foto: Jonas Bilberg
SKOLA I SORG Stämningen på skolan där 16-åringen sköts var dämpad dagen efter dödsskjutningen. Kamrater till den mördade eleven hade samlat blommor och tänt ljus utanför entrén.

Stor sorg präglade stämningen på Bromma gymnasium i morse. Utanför skolan hade ungdomar tänt ljus och lagt ner blommor. När ungdomarna anlände stannade de till, sänkte huvudena och stod tysta och tittade på de brinnande ljusen, och grät.

En pappa som skjutsat sin dotter till skolan, kramade henne länge, länge innan han släppte henne in till skolan. Flickan gick in med tunga steg.

Nya förhör

Vid minnesstunden i aulan deltog såväl kyrkoherde, präster som psykologer. På plats fanns också skolborgarrådet Jan Björklund och finansborgarrådet Carl Cederschiöld.

– I första hand går våra tankar till pojkens familj. Nu handlar det om att ge allt stöd och all tänkbar hjälp till elever och anhöriga, säger Jan Björklund.

– Alla på skolan, både elever och lärare, mår väldigt dåligt och är ledsna, säger Anita Ferm, utbildningschef för skolorna i Stockholm.

Någon skolundervisning bedrivs inte under fredagen, men skolan kommer att vara öppen såväl idag som under hela helgen.

Detsamma gäller fritidsgården, samt kafeér och kyrkor i närheten som är öppna till 23-tiden i kväll.

- Ett 50-tal psykologer, präster och kuratorer kommer att arbeta med eleverna i klassrummen idag, säger Jan Björklund.

Kommer ni att se över säkerheten på skolorna?

– Vi vill avvakta polisutredningen innan vi tar ställning till om vi ska se över säkerheten. Men polisen har sagt att det här var en uppgörelse som lika väl kunde ha skett någon annanstans, säger Jan Björklund.

Nya förhör

Vid niotiden i morse samlades polisen för att gå igenom spaningsläget och vad förhören med de två gripna, vittnen och elever på skolan hittills gett.

19-åringen och 17-åringen som anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord respektive skäligen misstänkt för mord, har lämnat motstridiga uppgifter i förhören med polisen.

- Därför är polis på skolan även idag för kontrollförhör med vittnen och elever för att försöka i detalj ta reda på vem som gjort vad och vad som skett, säger Stockholmpolisens presstalesman Björn Pihlblad till Aftonbladets internetupplaga.

Mordvapnet funnet?

Enligt hans kollega Mats Nylén fortsätter utredningen idag med nya förhör med de anhållna, vittnesförhör samt brottsplatsundersökning.

- Jag vill inte säga om vi hittat mordvapnet eftersom det är viktigt för oss att få arbeta i lugn och ro, säger Mats Nylén.

Stämmer det att de gripna var drogpåverkade?

- Det är möjligt, men fortfarande inte klarlagt.

Rörde det sig om en uppgörelse om narkotika?

- Det vill jag inte gå in på.

I eftermiddag väntas besked om de två anhållna männen kommer att begäras häktade.

Cina Rönn, Claes Salomonsson

Publicerad:
Publicerad: