Zibanejad: Behöver inte kolla på Youtube längre

avPer Bjurman

Foto: Richard Wolowicz / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES

NEW YORK. Minnen för livet står på spel för kidsen i Buffalo.

Det vet Mika Zibanejad mer om än de flesta.

Han avgjorde ju JVM-finalen 2012 – och tänker alltjämt på det ögonblicket med jämna mellanrum.

– När jag ser videoklippet känns det fortfarande overkligt, säger Rangers-centern till Sportbladet.

Foto: Jeff McIntosh / AP SCANPIX SWEDEN
Mika Zibanejad tillsammans med Filip Forsberg efter JVM-guldet.

Medan JVM avgörs i Buffalo rullar NHL:s grundserie på som vanligt – för New York Rangers närmast med nyårsdagens Winter Classic-batalj mot Buffalo Sabres på Citi Field i 

Men det hindrar inte att stjärnorna i världens bästa liga håller koll på hur det går för deras yngre kollegor – och framtida rivaler – i en av de mest kittlande turneringar som finns.

– Jag hänger med så mycket jag hinner. JVM är bland det roligaste jag varit med om och man hoppas ju att killarna som är med nu får vara med om samma fantastiska upplevelse, säger Mika Zibanejad när vi träffar honom efter nyårsaftonens träningspass på den provisoriska rinken på den klassiska baseboll-arenan i Queens.

– Särskilt kul är det att följa Lias Andersson, eftersom vi lärde känna honom när han var här på campen i höstas. Det ser ut som han gör riktigt bra ifrån sig.

”Behöver inte kolla på Youtube längre”

Är det någon som verkligen vet hur magiskt ett JVM kan vara, och vilka potentiella minnen som ligger i potten, är det just Mika.

Han avgjorde ju finalen mot Ryssland 2012, på övertid, och mycket lite han varit med om som hockeyspelare kan mäta sig med det.

– Nej, det glömmer jag aldrig. Och det går inte heller, för jag blir påmind varje vinter, ler han.

– Jag behöver inte kolla på Youtube längre, för folk skickar mig alltid klipp den här tiden på året. Men eftersom det var så fantastiskt blir det aldrig tjatigt. När jag ser bilderna av hur det gick till känns det fortfarande overkligt.

Guldet den 24-årige stockholmaren fixade i gamla Saddledome i Calgary är Sveriges senaste – och, som bekant, blott det andra i historien.

Med tanke på vilka lag juniorkronorna haft genom åren, och vilka blivande legendarer som ingått, kan den skörden te sig lite skral – men Mika tror sig veta varför det är så förtvivlat svårt att vinna.

”Ett dåligt byte så kan det vara slut”

– Det kokas ju ner till en enda match i kvart, semi eller final, säger han.

– Är man lite off...ja, det räcker med ett dåligt byte, så kan det vara slut. Det gäller verkligen att vara bäst i de avgörande momenten och det var vi. Vi hade en enorm vinnarmentalitet i den gruppen. Det var sista juniormatchen för många av oss och vi ville verkligen ta vara på den. Jag hoppas det är lika för årets lag.

Ännu mer hoppas Mika förstås på egna framgångar i friluftsövningarna i Queens under nyårsdagen.

– Det ska bli häftigt. Jag kände mig som en tioåring under träningen där ute, det är riktigt speciellt att spela utomhus. Kallt? Ja, det är det, men man får klä sig bra.

ARTIKELN HANDLAR OM