Efter etapp tre – nu leder Stephane Peterhansel Dakarrallyt

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Efter etapp tre - nu leder Stephane Peterhansel Dakarrallyt
Foto: FRANCK FIFE / AFP
Efter etapp tre - nu leder Stephane Peterhansel Dakarrallyt

Det tog tre dagar.

Men nu är Stephane Peterhansel uppe i topp.

52-åringen leder Dakarrallyt.

Det var Nasser Al Attyah, Qatar, som var allra snabbast under den tredje, 208 km, långa etappen av Dakarrallyt. Han tog sin andra etappseger i årets tävling på sträckan mellan Pisco och San Juan. Han var mer än fyra minuter snabbare än tvåan, fjolårssegraren Stephane Peterhansel.

– Vi råkade ut för två punkteringar och tappade ungefär tre minuter, men det spelade ingen större roll, säger Al Attyah som vunnit Dakar vid två tillfällen tidigare.

– Vi vann etappen och det var bra. Vi behövde trycka på, men inte på något galet sätt. Det gick inte eftersom vägen inte var speciellt enkelt och delar av den är riktigt farlig. Detta var bra och jag är nöjd, men det är en mycket lång väg kvar.

Efter etapp tre - nu leder Stephane Peterhansel Dakarrallyt

I sammandraget har ökenräven och Dakarrallyts stora fenomen tagit över kommandot. Nu leder Stephane Peterhansel Dakarrallyt. 52-åringen, som vunnit tävlingen 13 gånger, har inte tagit någon etappseger i år, men finns med i täten varje etapp och gör sällan några misstag.

– Det var en svår specialsträcka eftersom det var många sanddyner, men navigeringen var något enklare än i går eftersom motorcyklarna startade före oss, säger Peterhansel.

– De navigerade mycket bra och för det mesta kunde vi bara följa deras linjer. Vi attackerade aldrig för fullt, visst höll vi bra fart, men vi attackerade aldrig för fullt.

Återigen var det en svår etapp och den skördade sina offer. Finländaren Mikko Hirvonen som låg på plats sex inför etappen drabbades av något tekniskt problem och blev stående. Även om teamkollegan Yazeed Al-Rajhi och dennes kartläsare Timo Gottschalk skyndade till undsättning stod Hirvonen och Andreas Schulz stilla i nästan en och en halv timme.

Sam Sunderland i topp - trots krasch

I mc-klassen var det precis som i bilklassen - samma etappsegrare som den första dagen. Fjolårets segrare Sam Sunderland vann sin andra specialsträcka för året och leder också sammandraget.

– Jag kände mig riktigt stark på den första delen, men hade vissa problem på den andra. Jag gjorde en miss på en av sanddynerna och kraschade. Det var rätt läskigt, säger han.

– Det är inte enkelt att öppna en sträcka, det är riktigt tufft i öknen. Vi körde in och ut på den specialsträcka vi körde i går och det var väldigt svårt att navigera. Det är så som Dakar är och du måste vara jämn varje dag. Jag är lite arg på mig själv för att jag gjorde en miss, men samtidigt är det det en miss på tusen sanddyner och det är inte så illa i alla fall.

I morgon tisdag fortsätter tävlingen med den fjärde av 14 etapper, den är 444 km lång.

I Sportbladets superguide till Dakarrallyt får du mer information om Rally Dakar, etapper, datum, tv-tider, etappsegrare och annan viktig fakta.

Publicerad: