Mejla

Pernilla Ericson

Löfven blir direktör över en loppcirkus

Regeringsbildningen: Manegen är krattad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven.
Foto: Jessica Gow/TT
Stefan Löfven.

Stefan Löfven kommer att nomineras som statsminister. Aftonbladets ledarsida konstaterade tidigare i veckan att samtalen med Jonas Sjöstedt skulle innebära en balansgång för Löfven. Han behövde blidka Vänsterpartiet efter den klantiga “anti-V-klausulen” i överenskommelsen, utan att därmed tappa det nya samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna. Det lyckades han till viss del med. “Klausulen är historia”, sa Jonas Sjöstedt på onsdagens pressträff.

Men den vingliga promenaden på slak lina upphör inte för att Vänsterpartiet nu meddelat att man ämnar trycka på gult och släppa fram Löfven som statsminister.

Hotar med misstroendeförklaring

Stefan Löfven beskrev på pressträffen avtalet mellan Mp, S, C och L som “den bästa förutsättningen för att få en handlingskraftig regering”. Frågan är hur handlingskraftig den blir.

Sjöstedt var tydlig med att han aldrig kommer att stödja en uppluckring av anställningstryggheten eller marknadshyror, och hotade med misstroendeförklaringar om regeringen lägger fram sådana förslag, delar som ingår i överenskommelsen. Han påminde även om när Vänsterpartiet avsatte Ingvar Carlsson 1991. De ursinniga och besvikna Moderaterna och Kristdemokraterna lovade genast att stödja alla försök att fälla Löfven.

Nytt politiskt landskap

Den kommande regeringsperioden kommer att bli en svår utmaning för Socialdemokraterna, inte bara inför hotet om misstroendevotum från både höger och vänster. Partiet måste hantera en överenskommelse vars innehåll till stor del är borgerligt, med en usel fördelningspolitik. Marknadskrafter ska få härja. Såväl internt motstånd inom S som från LO kommer att vara ett orosmoln. Sjöstedt har med beskedet på pressträffen förstärkt partiets position som den tydliga vänsterrösten i opposition, ett läge som kan ge partiet ett lyft.

Allt sammantaget, förutsättningarna de kommande åren är som att försöka styra en loppcirkus.

Samtidigt går vi in i ett förändrat politiskt landskap. Alliansen är slagen i smulor. Moderaterna är nu ledare för den konservativa oppositionen. Stefan Löfven har lyckats med sitt mål att bryta upp blockpolitiken och ser ut att kunna bilda en regering. Att få jobbet gjort kommer innebära stor show i manegen, och att beta av utmaningarna en i taget.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.