Tv-station attackerad i Syrien

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigt i morse attackerades den regimvänliga tv-stationen al-Ikhbariyas högkvarter.

Sju av stationens anställda dödades.

Samtidigt rapporterar FN:s medarbetare att civila utsatts för grova övergrepp i Syrien.

Attacken mot al-Ikhbariya skedde i staden Drousha, 20 kilometer söder om Damaskus, tidigt i morse.

Enligt en av stationens anställda stormade beväpnade män två av tv-stationens byggnader och stängde in några av vakterna innan de sprängde flera delar av stationen.

"Var livrädd"

Enligt Reuters totalförstördes nyhetsredaktionen och flera tv-studios.

– Jag var livrädd, säger en av de anställda, som fick ögonbindel och med bil fördes iväg tvåhundra meter innan han plötsligt släpptes, till nyhetsbyrån AP.

al-Ikhbariya fortsatte med sina tv-sändningar kort efter attacken.

"Ingen svaghet"

President Bashar al-Assad beskrev i går kväll situationen i landet som ett krigstillstånd. TT rapporterar att han inför sin nya regering förklarade att när man befinner sig i ett krigstillstånd så måste man vara inriktad på att segra.

Tidigare under tisdagen samlades Nato-länderna i ett krismöte efter att ett turkiskt plan sköts ner av syrisk militär förra vecka. Efter mötet riktade Turkiet stark kritik mot sitt grannland: Premiärminister Recep Tayyip Erdogan sa att Turkiets sansade sätt inte ska misstas för en svaghet.

Talade inför FN i dag

I dag talade FN-utredaren Paulo Sergio Pinheiroom läget i Syrien för FN:s människorättsråd i Genève. Han uppgav bland annat att människorättskränkningar har begåtts i "alarmerande omfattning". Övergrepp ar skett både av regeringsstyrkor, men också av den beväpnade oppositionen, uppger TT.

På lördag kommer en internationell konferens om Syrien att äga rum. Enligt FN:s sändebud Kofi Annan har en inbjudan gått ut till de fem ständiga medlemmarna i säkerhetsrådet samt Turkiet, Irak, Kuwait och Qatar.

Texten uppdateras.

Publicerad: