871 (!) minuter – alla blev utvisade

Av: Fredrik Jönsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

HOCKEY

871 utvisningsminuter.

Rekord för svensk hockey?

– Det var inte så farligt. Mest små knuffar, säger Flemingsbergs tränare Fredrik Strandfeldt.

– Han har helt rätt. Det är inte så illa som det ser ut, säger Robert Sjöström, ordförande för Södermanlands Funktionärskommitté.

Det var en match i mängden.

Men slutade inte som en sådan.

När Åker/Strängnäs skulle tacka Flemingsberg efter matchen så slutade det med att alla hamnade i gruff med varandra.

Och huvuddomaren såg ingen annan utväg än att dela ut matchstraff till samtliga på isen, förutom de två andremålvakterna.

– Jag och vår materialare hoppade in på isen och sa åt pojkarna att sära på sig. Det startade med en putt vid avtackningen och sedan lite knuffar och puttar. Tycker inte att det var så allvarligt och ingen gjorde sig illa. Tjafset slutade ganska snabbt i Åkers Ishall, säger Fredrik Strandfeldt.

Domaren ville markera

Matchen vanns av Flemingsbergs J18 med 5–0. Men det kommer nog ingen att minnas från andra advent.

Mer att det delades ut 871 utvisningsminuter, 33 matchstraff varav tre av dem kommer leda till avstängning framöver.

Det kan vara svensk rekord där alla på isen, utom två målvakter, blev utvisade.

– Både jag och Åkers tränare pratade med domaren efter matchen. Han sa att han ville markera. Men igen, jag tycker inte att det var så farligt som matchprotokollet säger, fortsätter Strandfeldt.

Åkers tränare Jimmy Albin håller med om att det inte var fullt rallarslagsmål, men ger en något värre bild än kollegan från Flemingsberg.

– Det är katastrof och inte bra. Visst, inga skador, men det ser inte bra ut och det var trashtalk som startade allt och vi har några killar som är heta. Så här ska man inte bete sig på en hockeyis. Vi kommer prata om det här i laget, säger Albin.

”Det är tragiskt”

Sportbladet har pratat med Robert Sjöström, ordförande Södermanlands Funktionärskommitté, som är ansvarig för domarna.

– Det är tragiskt. Om man ska gå stenhårt efter regelboken så bestraffas ju saker efter slutsignal hårdare än det som sker under ordinarie tid. Den här stackars domaren har inte mycket att annat göra här. Det är unga lovande spelare i den här serien och de döms av unga lovande hockeydomare. Båda gör som de blir tillsagda, säger Sjöström.

– Den här domaren gjorde jätterätt när han noterade allting som hände. Sedan – innan han skrev ner allting – kontaktade han förbundet. De sa att han skulle följa regelboken och markera att det inte var rätt, det är fem plus game misconduct för alla som var inblandade. Det är två spelare i Åker/Strängnäs och en i Flemingsberg som är anmälda och kan bestraffas ytterligare. Det är bestraffningskommittén i region öst som avgör vad som ska hända.

Det var rätt att visa ut alla?

– Ja. Följer man regelboken – som de här domarna ska göra – så är det rätt. Hade det här hänt i division, hockeyallsvenskan eller SHL så hade det aldrig blivit de här proportionerna. Där gör de det lite annorlunda, man har yrkeserfarenhet.

”Har varit så grymma”

Tränarna tycker inte att det var så allvarligt. Håller med?

– Det är inte så illa som det ser ut. Så han har helt rätt. De inblandade har tagit ansvar till hundra procent. Det är inga som åker ambulans eller liknande. Det blev för jävla stora proportioner.

– Åker/Strängnäs och Flemingsberg ska inte hängs ut som två föreningar som utbildar massmördare. Tränare och ledare – hela organisationen – har varit så grymma. De har ställt upp för domare och tagit tag i sina problem. ”Shit happens”. Men alla vuxna i bakgrunden har tagit sitt ansvar.

Vad gör man för att det inte ska ske igen?

– Det här hänger på att våra föreningar i Sverige måste vara aktiva för att utbilda hockeydomare. Svensk hockey måste inse att våra klubbar måste lägga större engagemang för att utbilda domare. Det är lika viktigt att ha bra hockeydomare som hockeyspelare. Vissa klubbar är enormt bra, vissa sämre. Utan att hänga ut någon.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN