Hovexperterna: De blir faddrar

avIsabel Norman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är ett hedersuppdrag”

1 av 5

Vilka blir faddrar till prinsparets nyfödda prins?

Hovexperterna tror att hedersuppdraget går till familjemedlemmar och nära vänner.

– Ju högre i tronföljden man är desto viktigare är det med faddrar av kunglig rang, säger Johanna Lejon reporter på Svensk damtidning.

Det drar ihop sig till kungliga dop.

Prins Oscar står först på tur att döpas och sedan är det Sveriges yngsta prins tur.

Det är fortfarande inte känt vilka som blir faddrar men några av Sveriges främsta experter på kungligheter har sina tankar kring vilka prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer att välja.

”Faddrarna får stor betydelse”

Foto: PETER KNUTSON
Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

Jenny Alexandersson, hovexpert Aftonbladet

– Vi kommer att få se ett par kungligheter, någon ur familjen och någon god vän vid dopfunten. Kanske kronprins Frederik och prinsessan Märtha Louise och varför inte prinsessan Madeleine och Carl Philips bästa vän Jan-Åke Hansson.

Hur traditionella är Carl Philip och Sofia?

– Inte mer än andra par i den åldern men det är klart, Carl Philip är uppvuxen med traditioner som han har lärt sig att vårda och jag uppfattar honom som öppen för nya saker. Han är en person som hänger med i tiden.

Vad får faddrarna för betydelse?

– De får stor betydelse för det lilla barnet. De ska naturligtvis uppvakta barnet på födelsedagar, konfirmation, student och andra högtidsdagar. Men de fungerar även som rådgivare och mentorer som ska stötta barnet att komma in i sin kungliga roll under uppväxten, uppdraget knyter kungligheterna närmre varandra.

”Följer prinsessan Madeleines exempel”

Foto: Claudio Bresciani / TT
Roger Lundgren.

Roger Lundgren, chefredaktör Kungliga magasinet

– Carl Philip står väldigt nära båda sina syskon men jag tror att Victoria blir fadder den här gången samt någon av Sofias systrar Lina eller Sara. Jan-Åke Hansson, som var bestman på bröllopet ligger säkert också bra till, liksom Sofias bästa vän William Värnlid.

– Jag tror att de följer prinsessan Madeleines exempel genom att inte ge barnet utländska kungligheter som faddrar. Victoria måste göra det eftersom att hennes familj är den framtida kungafamiljen.

Hur traditionella är Carl Philip och Sofia?

– Jag skulle säga att de är ett oerhört modernt prinspar, de är folkliga, vilket vigseln var ett bra exempel på.

Vad får faddrarna för betydelse?
– Det är mer av ett hedersuppdrag och handlar mest om att finnas med på till exempel skolavslutningar, konfirmation och bröllop samt att skicka julklappar.

”Räcker gott med kronprinsessan”

Johanna Lejon.

Johanna Lejon, reporter Svensk damtidning

– Vi tror på Sofias storasyster Lina Frejd, de står varandra jättenära samt kronprinsessan Victoria som står nära både Carl Philip och Sofia. Victoria var till skillnad från prinsessan Madeleine självskriven på Sofias möhippa. Sen tror vi på Carl Philips vän Jan-Åke Hansson och drottning Silvias brorsson Patrick Sommerlath.

Hur viktigt är det med kungligheter bland faddrarna?

– För Carl Philip och Madeleines barn räcker det gott med kronprinsessan Victoria. Ju högre i tronföljden man är desto viktigare är det med faddrar av kunglig rang.

Vad får faddrarna för betydelse?

– De blir som faddrar till ett vanligt barn. Kanske uppvaktar de lite extra i samband med födelsedagar och sitter barnvakt men de kommer inte att få samma roll som prinsessan Estelles faddrar, som är dörröppnare in i den kungliga världen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM