WHO ska utreda zikarisk inför OS

Publicerad:

En grupp experter ska utreda om OS i Rio de Janeiro i Brasilien i sommar bör hållas som planerat.

Frågan tas upp på grund av zikaviruset som sprids i landet.

Världshälsoorganisationen (WHO) har gett erfarna forskare i uppgift att samla fakta om den nuvarande situationen och uppskatta risknivån för alla de idrottare och åskådare som väntas till spelen, enligt ett brev från Margaret Chan, generaldirektör vid WHO.

Brevet är ett svar på en uppmaning från amerikanska senatorn Jeanne Shaheen att utvärdera hälsoriskerna med att genomföra OS i augusti.

Chan uppger att experterna kommer att mötas inom kort och lovar att meddela resultaten omgående på internet.

Sedan 2015 sprids det zikavirus av myggor i Central- och Sydamerika samt Karibien och Mexiko. Viruset har av världshälsoorganisationen WHO förklarats som ett ”internationellt nödläge” och ”ett globalt hot mot folkhälsan” inför sommarens OS i Rio de Janeiro.

Svenska Folkhälsomyndigheten ger ingen generell avrådan, utan säger att man ”bör väga in risken för zikavirusinfektion tillsammans med övriga risker vid resa till tropikerna”.

Den 8 mars i år gick världshälsoorganisationen ut och avrådde gravida kvinnor från att resa till zikadrabbade områden. Men svenska Utrikesdepartementet, som baserar sina råd på Folkhälsomyndighetens, avråder än så länge inte heller från resor till områden där zika finns.

Frågor och svar om zikaviruset.

TT-Aftonbladet

Publicerad: