”Jag hoppas jag slipper rösta på Trump – men det börjar luta åt det”

avNiklas Eriksson

Trumps framgångar har fått partietablissemanget att frukta att han är oslagbar.

Nu ställs krav på att sinka miljardären – innan det är för sent.

– Han sa att han kunde ställa sig på Femte avenyn och skjuta någon utan att tappa väljare. Jag börjar tro att det stämmer, säger en källa i Ted Cruz kampanjstab till Politico.

Inom det republikanska etablissemanget har det talats om ”Trump-taket”. Att trots opinionsframgångarna så kommer det till slut att ta stopp för miljardärens framfart.

I teorin innan han har samlat ihop tillräckligt med delegater för att säkra nomineringen som republikanernas presidentkandidat på konventet i Cleveland, Ohio, i juli.

Men efter tre raka segrar för Trump verkar taket långt i från nått, skriver Washington Post.

Att det tävlas i fyndigaste sätten att håna Trump i sociala medier samtidigt som experter och tyckare menar att miljardären bygger ett luftslott utan riktig politisk grund verkar inte vara någon broms. Alla hån och attacker verkar bara göra Donald Trump starkare.

: Så tigger de pengar till sina kampanjer.

Trumpade motståndet i Nevada

Senast i Nevada plockade Trump fler röster än sina huvudmotståndare Ted Cruz och Marco Rubio – tillsammans.

Nu fruktas det inom det republikanska partietablissemanget att det inte går att hejda vallokomotivet Donald Trump.

– Rubio måste tampas med oss och Trump, vi måste ta fajten med Trump och Rubio. Vi sitter i samma båt. Hur ska vi lösa det? Problemet med att ge sig på Trump är att det verkar inte finnas något därute som kan få hans väljare att ändra sig, säger en källa i Ted Cruz kampanjstab till Politico.

Inom Marco Rubios läger är stämningen också panikartad. New York Times skriver att Rubio har partiets röst men inte väljarnas. Efter fyra valomgångar i primärvalet utan segrar uppges nu hans rådgivare desperata be om ett enat stöd bakom Rubio från partihöjdarna för att kunna tampas med Trump.

– En röst mot Marco eller på någon annan än Marco är en röst på Donald Trump – och det är en hemsk tanke, säger Norm Coleman, före detta senator i Minnesota som nu stödjer Marco Rubio efter att tidigare ha backat andra kandidater, till New York Times.

”Gå ihop mot Trump”

Både Rubio och Cruz uppges ha taktiken att ta röster från varandra och avhoppande kandidater och på så sätt slå Trump.

Men efter att miljardären fortsätter att vinna mark höjs nu röster för att kandidaterna måste våga ge sig på Trump i stället för att gå i klinch med varandra, uppger Politico.

– Det bästa sättet framåt är en enad ansträngning. Men så länge fältet är stort så kommer Trump att ta en tredjedel av utbudet överallt eftersom det oavsett hur många attacker han utsätts för inte kommer att få hans tredjedel av väljarna att ändra sig, säger en källa inom Cruz-kampanj till Politico.

Två av de tyngsta namnen bakom Ted Cruz säger nu också öppet att Cruz måste gå på Trump.

– Jag tycker att han måste glömma Rubio helt och hållet för att bara fokusera på Trump, säger Bob Vander Plaats som stödjer Cruz till Politico.

Steve Deace beskrivs som en inflytelserrik Cruz-supporter i Iowa och han menar att fajterna mellan Ted Cruz och Marco Rubio inte bara skadar dem båda, utan dessutom får Trump att se ut som kandidaten med substans.

– Förra veckan debatterade Trump påven och islam, samtidigt debatterade vi med Rubio om videos, att styra berättelsen och photoshop. Ingen bryr sig om sådant, säger han till Politico.

Marco Rubio har under onsdagen själv kommenterat uppmaningarna om att rikta kraften mot Trump.

– Jag vet att det finns en aptit bland medier för kandidater som attackerar varandra. Jag har pekat på saker som Donald stödjer som jag inte håller med om och vi kommer ha en debatt imorgon kväll och om vi har olika åsikter i politiska frågor som kommer vi diskutera dem, säger Rubio enligt Politico.

Plus: Här är USA:s galnaste presidentkandidater.

Ber för att slippa rösta på miljardären

Oavsett hur Trumps motståndare lägger upp sin taktik inför partiets konvent i juli tyder opinionssiffrorna på allt fler republikaner kan tänka sig att rösta på miljardären om han går därifrån som deras presidentkandidat.

ABC News uppger att många av de republikaner som inte stödjer Trump ändå kan tänka sig att rösta på honom i presidentvalet. 86 procent säger sig också tro att han kan vinna mot demokraternas kandidat i november.

– Om det tvunget blir så att det står mellan honom och Hillary så är jag rädd att han får min röst, säger Tina Shumaker från Cumberland County, North Carolina, till ABC News.

– Jag hoppas det inte blir så men det börjar luta åt det.

Sheila Covert, trogen republikansk väljare, från Virginia är än mer skeptisk till Trump som hon kallar för en ”substanslös skrävlare”.

– Men jag skulle definitivt rösta på honom. Men jag hoppas och ber för att inte går så långt, säger hon till ABC News.

Miljardären själv däremot tror att han kommer omvända de tveksamma republikanerna.

– Ni kommer bli stolta över er president och ni kommer vara ännu stoltare över ert land, sa Trump efter att ha kammat hem Nevada.

ARTIKELN HANDLAR OM