Brittisk popgrupp i dödskraschen på E4

Av: Christoffer Nilsson, Erik Melin, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 18

Det var medlemmarna i den brittiska popgruppen Viola Beach samt deras manager som dog i bilolyckan i Södertälje.

John Olsson, i bandet Psykofant, pratade med britterna innan de lämnade Norrköping.

– De skulle bara packa sina grejer och dra till hotellet för att sova, säger han.

John Olsson, i bandet Psykofant, pratade med britterna i Viola Beach innan de lämnade Norrköping.
Foto: PRIVAT
John Olsson, i bandet Psykofant, pratade med britterna i Viola Beach innan de lämnade Norrköping.

De fyra medlemmarna i den brittiska popgruppen Viola Beach samt bandets manager var de som dog i olyckan i Södertälje natten mot lördag, bekräftar bandets managementbolag Bullitt för Aftonbladet. Det rapporterar även lokaltidningen Warrington Guardian, som utkommer i bandets hemstad.

Ett flertal anhöriga till bandmedlemmarna och kollegor till managern har även uttryckt sin sorg på sociala medier. Timmar före dödsolyckan på E4:an spelade bandet i Norrköping på festivalen Where's the music, som arrangeras av FKP Scorpio.

Inför spelningen lade de upp en sista bild i sociala medier. En av bandmedlemmar står vid en bil i närheten av Arlanda, samma bil som bandet natten mot lördag störtar ned i Södertälje kanal med.

”Skulle till hotellet och sova”

John Olsson delade, med sitt band Psykofant, scen och loge med Viola Beach på fredagskvällen. Han säger att britterna efter spelningen skulle till sitt hotell på Arlanda för att sova.

– De hade haft en lång spelning och skulle bara packa sina grejer och dra, säger han. De stack ungefär en timme efter sitt set och det är ju ungefär vad det tar att packa ihop.

När träffade du dem först?

– De ramlade in i logen strax innan åtta och då umgicks vi i ungefär en timme. Sångaren sa att de skulle tillbaka till Storbritannien dagen efter och att de skulle till hotellet på Arlanda för att sova, innan flyget.

Vad var det sista du såg av dem?

– Jag tackade dem för en bra spelning. De var supernöjda och njöt av varje sekund. När jag var på väg ut mötte jag en av dem och skämtade ”om jag någonsin är i Warrington-trakterna får vi ses” och han skrattade och sa ”då får du bo hos oss”.

”En ofattbar tragedi”

Under lördagskvällen mottog bolagets vd Folkert Koopmans dödsbeskedet. Han berättar att FKP Scorpio inväntar en officiell bekräftelse från myndigheterna innan man går ut med ett skriftligt uttalande till pressen och till bolagets följare på sociala medier.

– Tyvärr verkar den tragiska händelsen att de fyra bandmedlemmarna och deras manager dog i olyckan vara sann. Det är fruktansvärt. En ofattbar tragedi, säger han.

Han såg indiegruppen uppträda under fredagskvällen.

– Det var faktiskt första gången som de spelade utanför Storbritannien. De var så förväntansfulla. Mina tankar går till deras familjer och vänner, säger Folkert Koopmans.

Bandet skulle på lördagskvällen ha varit förband åt brittiska bandet Blossoms på en utsåld spelning på klubben ”The Boilerroom” i Guildford, Storbritannien. Några timmar innan utsatt tid ställdes spelningen in på grund av ”oförutsedda omständigheter”, skriver klubben i ett Facebook-inlägg.

Inga säkerhetsbrister på bron

Bandet var enligt uppgift på väg till Arlanda när olyckan inträffade. Olycksbilen körde i nordlig rikting på E4 strax efter 02 på lördagsnatten. Men i stället för att stanna i samband med broöppning fortsatte den och störtade sedan ner i kanalen. Under natten och lördagen påträffade dykare fem kroppar i vattnet. Polisen fortsätter utreda olyckan.

– Säkerhetsanordningen vid broöppningen har fungerat som den skulle och andra bilar hade ju stannat för broöppningen. Enligt vittnesuppgifter såg man inga bromsljus på bilen så det verkar helt enkelt som att man har missat att det var en broöppning, säger polisinspektör Martin Bergholm vid polisen i Södertälje.

Polisen utreder händelsen som vållande till annans död men eftersom samtliga som befann sig i bilen är döda kommer fallet sannolikt att avskrivas.

– Tyvärr fick det här ett sådant tragiskt slut att det inte finns någon som befann sig i bilen att höra. De enda som visste vad som försiggick inne i bilen är avlidna, säger Martin Bergholm.

SE OCKSÅ

Vännen om Viola Beach: ”De var helt unika”

Publicerad: