Kampsportsprofil häktad misstänkt för knarksmuggling

Av: Anders Johansson

Publicerad:

Här grips en 44-årig kampsportsprofil misstänkt för narkotikasmuggling.

Polisens teori är att han varit med och styrt gatuförsäljningen av narkotika i västra Stockholm.

Mannen häktades under fredagen.

Kampsportaren kunde gripas i tisdags efter en riktad spaningsinsats mot det som kallas försörjningsledet - personer som levererar till knarklangare på gatunivån på Järva-fältet i västra Stockholm.

Avgörande blev att en lastbil kunde stoppas i tullen i Skåne med 44 kilo marijuana i mitten av mars. Den var lastad i Spanien.

– Vi menar att leveransen var menad för Stockholm, säger Jacob Ekström, ställföreträdande chef för polisinsatsen Fenix.

Fem misstänkta kumpaner har gripits tidigare och sitter häktade.

Tidigare kriminellt belastad

Kampsportsprofilen blev redan för 20 år sedan "Nova-markerad", och hamnade på länskriminalens lista över de som misstänktes vara mest brottsaktiva.

Han hade då dömts i tre olika mål till sammanlagt sju års fängelse. Den senaste domen är från 2003.

Efter det har han varit ren i belastningsregistret med undantag för en fortkörning.

Polisen har ändå misstänkt att han fortsatt vara aktiv med kriminalitet.

Att han nu kunnat gripas ses därför som en stor framgång.

– Polisens bild av honom är att han är tongivande person i kriminella kretsar, enligt underrättelser har han varit en stor spelare på den kriminella marknaden, säger Jacob Ekström.

Misshandlade släkting

Han står för närvarande åtalad för att ha misshandlat en nära släkting inne på ett växlingskontor i centrala Stockholm, en händelse som finns dokumenterad med övervakningskamera.

Kampsportprofilen hävdade att släktingen stulit pengarna från en annan nära släkting och skulle ta tillbaka dem. Det rörde sig om 550 000 kronor i två fryspåsar. Enligt utredningen innehöll en påse 300 000 och den andra 250 000 kronor, allt i 500-lappar.

Pengarna sägs komma från en tidigare husförsäljning.

Släktingen som blev misshandlad har därefter försökt få polisen att lägga ner fallet och hävdat att de själva rett ut allting. Men målet gick vidare till rättegång som skulle hållas i februari i år. Då dök släktingen inte upp. Han hänvisade till att han var utomlands med en ryggskada och därför inte kunde komma. Eftersom han inte hade något intyg som styrkte skadan dömdes han att betala vite, ett slags böter, på 4000 kronor, ett beslut som överklagats.

Stort engagemang för ungdomar

Kampsportsprofilen är annars känd för sitt stora engagemang för ungdomar.

Vilken roll har han i den här konstellationen?

– Vi är inte riktigt klara med hans roll ännu, säger Jacob Ekström. Men vi menar att det här nätverket figurerar på alla nivåer, alltifrån gatulangning till att de fixar transporter av narkotika in till Sverige.

Tillslaget är ett resultat av en tidigare insats, "Bråkmakargatan", som riktades mot gatuförsäljningen i Husby, där det rapporterats att det bara blivit värre och värre.

En handfull misstänka kunde gripas och sitter häktade.

Polisen började sedan försöka spåra leverantörerna som är med och försörjer Järva med narkotika - vilket nu bedöms ha lyckats.

Hur omfattande är gatuförsäljningen i Järva?

– Det är svårt att bedöma, men eftersom både Husby och Tensta-Rinkeby är klassade som särskilt utsatta områden, och en del i det är att det finns en omfattande narkotikahantering i området, så den är omfattande och även på gatunivå i centrumanläggningarna.

Kampsportsprofilen misstänks nu för medhjälp till grov narkotikasmuggling januari 2016 till 12 mars 2016, i bland annat Sverige och Spanien.

Mannen nekar till brott.

Hans advokat Slobodan Jovicic säger att det var länge sedan han såg en sådan dålig utredning, att den "helt missat målet".

– Det finns ingen som helst grund för de här misstankarna, det är ett entusiastisk långskott från åklagarens sida, säger Slobodan Jovicic. Och tillägger:

– Det är oerhört lätt att bli häktad, så därför gör jag mig inga större illusioner om hur det kommer att gå vid häktningsförhandlingen. Men jag är väldigt övertygad om hur det kommer att sluta när allt är utrett - att han försätts på fri fot och får ersättning från JK.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN