Förundersökning inleds efter 41-åringens makes död

Av: Eric Tagesson, Isabelle Nordström, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16

Ett knappt år efter giftermålet drunknade maken till den 41-åriga kvinna som misstänks för sommarstugemordet i Arboga.

Efter påtryckningar från försäkringsbolaget inleds nu en förundersökning om mannens död.

Fallet utreds som mord, och försök till grovt bedrägeri.

Det kommer troligtvis att utredas av polisen i Västmanland, som redan leder utredningen av mordet och mordförsöket i Arboga i början av augusti.

– Det har begåtts i Västmanland och då måste det handläggas av polisområde Västmanland, säger Anders Hedström, presstalesperson för polisen i Västmanland.

Mord och grovt bedrägeri

Det har gått nästan tre veckor sedan en 68-årig man hittades mördad i sin sommarstuga utanför Arboga. Hans 63-åriga hustru, som till en början misstänktes för mordet på sin make, hittades allvarligt skadad i huset.

Men misstankarna mot hustrun avskrevs snabbt, och istället greps och anhölls efter två veckor parets 41-åriga dotter och hennes 18-årige sambo.

I samband med mordet uppmärksammades det att 41-åringens make i fjol avlidit i vad som beskrevs som en drunkningsolycka. Han dog vid sommarstugan där mordet skedde.

Strax före hans död hade någon tecknat en livförsäkring i mannens namn med 41-åringen som förmånstagare. Efter hans död fattade dock försäkringsbolaget IF misstankar om att något inte stod rätt till.

Enligt uppgifter till VLT ska 41-åringen även ha försökt att förgifta sin make under en semesterresa i februari 2015.

När polisen beslutade att lägga ner dödsfallsundersökningen fortsatte försäkringsbolaget att sjölva utreda dödsfallet.

I somras kom beskedet från IF: De tänkte inte betala inte ut några pengar från livförsäkringen till 41-åringen.

”Flera omständigheter”

Det var på måndagen som överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg fattade beslut att ändra polisens beslut.

– Vi har inlett förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri. Efter granskning av ärendet har vi kunnat konstatera att det finns omständigheter som talar för att brott kan ha begåtts. Vi har inte tagit ställning till om någon person är att betrakta som misstänkt för dessa brott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren vid Utvecklingscentrum Göteborg.

Han säger att det är "flera omständigheter" som föranlett beslutet att inleda en förundersökning om mord och försök till grovt bedrägeri.

– Vi har fått polisens dödsfallsutredning och försäkringsbolagets utredning, och efter det fattat det här beslutet.

"Upprättelse"

Vilka omständigheter det rör sig om vill han inte gå in på.

– Det är en helhetsbedömning.

En anhörig till den döde mannen säger att åklagarmyndighetens beslut känns som en lättnad.

– Det är jättebra och välkommet. Känns som en upprättelse mot honom, han har inte fått en ordentlig utredning, säger den anhörige.

Ärendet har nu lämnats över till åklagarkammaren i Västerås. Johan Fahlander, som är förundersökningsledare i mordet på 68-åringen, kommer att leda utredningen tillsammans med kammaråklagare Jessica Wenna.

– Vi har precis fått över dödsfallsutredningen och håller på att gå igenom materialet och analysera de uppgifter som finns, säger hon.

Enligt Jessica Wenna har ingen delgivits misstanke i ärendet.

– I nuläget finns inga misstänka, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE