Henkes misstag – därför åker HIF ur

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandalen får de största rubrikerna.

Men varför åkte Helsingborg ur allsvenskan?

Sportbladet har listat Henrik Larssons misstag.

Sportbladets Per Bohman.

1. För tidigt krismedvetande

Helsingborg spel har framför allt utmärkts av en slags generisk "kämparfotboll". HIF har ofta varit utmärkt organiserat, men glädjelöst. Löpstarkt, men tafatt trubbigt. Känslan är att laget, på order av en nitisk "Henke", under hela hösten tacklat varje enstaka match som vore det en avgörande kvalmatch, vilket bidragit till en krampaktig och stel kultur. En poänglös fotboll ger sällan... poäng.

Min uppfattning är att det redan under sensommaren planterades en destruktiv oro i truppen, kanske på grund av att krismedvetandet helt enkelt dök upp för tidigt hos "Henke"?

2. Enormt avstånd mellan retorik och verklighet

Det är som att laget är totalt renons på det som Henrik Larsson oavbrutet predikat om. Han har tjatat om mod, att våga, att spelarna ska vilja bli hjältar – men över huvud taget inte lyckats få retoriken att färga av sig på prestationerna. Det blir parodiskt när de bombastiska orden inte har någon bäring i verkligheten. För spelarna har gång på gång tappat ledningar, vikt ner sig och sett livrädda ut. Under dubbelmötet mot Halmstad tappade spelarna, återigen, modet.

3. Fick inte ut max av den underskattade truppen

Flera tunga röster har sprungit till Larssons försvar: "Men kolla på truppen, den är ju inte bättre!".…

Det har blivit en bekväm sanning under hösten.

Jag delar inte den uppfattningen. Det är sant att spelarmaterialet inte håller en svindlande hög allsvensk nivå men jag tycker absolut inte att truppen, bortsett möjligen från försvarssidan, är så svag som det hävdats på sina håll. Spelare för spelare har "Henke" basat över ett manskap som är milsvida starkare än, till exempel, Gif Sundsvalls eller J-Södras.

Adam Eriksson, Peter Larsson, Johan Mårtensson, Martin Christensen, Anton Wede, Matthew Rusike, Mikael Dahlberg och Jordan Larsson är bara några av flera spelare som Helsingborg borde ha kunnat krama ur väldigt mycket mer av, än vad han faktiskt lyckats med. Det brukar finnas en viss korrelation mellan värdet på en klubbs trupp, och dess tabellplacering. Inte i Helsingborgs fall: de har den sjunde mest värdefulla truppen i allsvenskan, men hamnade alltså på en 14:e plats i tabellen. Det är under all kritik. Målsättningen inför säsongen? Topp sex.

Publicerad: