Så drev Marie med telefonbedragarna

avAndreas Randhir Granfors

”Om 30 minuter kommer polisen och knackar på er dörr”

Foto: Faksimil/Facebook
Maries oväntade svar skrämde slag på bedragarna.

Marie Hedén fick ett bluffsamtal som påstod att hon hade problem med sin dator – och att personen i andra änden därför begärde åtkomst till den för att kunna lösa problemet.

Men Maries svar fick bedragarna att slänga på luren i ren förskräckelse.

– Jag var trött och lite irriterad och jag kan vara lite rapp i käften ibland, säger Marie till Aftonbladet.

”Pratar min dator med dig?” Så svarade Marie Hedén från Borlänge när ett påstått kanadensiskt företag ringde henne och bad om åtkomst till hennes dator för att ”fixa ett problem”.

Men bluff-företaget hade gett sig på fel kvinna. Marie började nämligen direkt att driva med den engelsktalande personen – och lyckades till slut få henne att slänga på luren i bestörtning.

”Pratade på för att det skulle bli dyrare”

Efteråt lade Marie ut konversationen på sin Facebooksida där den snabbt delats av många.

”Jag ringer angående en infekterad dator”.

”Kan du vänta lite? Var ringer du ifrån?”

”Eh, Kanada...”

”Ok, för vårt spår säger att ditt samtal kommer från Indien. Om ungefär 30 minuter kommer den lokala polisen och knackar på er dörr. Var snäll och berätta för dem hur ni vet att en av våra datorer har problem. Tack för att du ringde den svenska polisens it-avdelning.”  Så skriver Marie ut konversationen på sin Facebook.

– De verkade inte vana med att man pratar tillbaka, hon verkade ganska frustrerad för jag lät henne aldrig prata klart. Först tänkte jag inte att det skulle leda någonstans, jag pratade mest på för att samtalet skulle bli dyrare för dem. När jag tackade för att de ringt svenska polisen skrek de i bakgrunden och sedan slängde hon på luren, säger hon till Aftonbladet.

”Kan vara lite rapp i käften ibland”

Det var första gången Marie drev med ett bluff-företag på det här sättet, helt enkelt för att hon kände att hon inte kunde låta bli.

– Jag hade hört om andra som gjort på liknande vis, så det satt väl lite i bakhuvudet. Jag var trött och lite småirriterad och jag kan vara lite rapp i käften ibland.

---

Se hela Maries inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Borlänge