Från hånad till hjälte – succé för Puljujärvi

avJarkko Päiväniemi

Edmonton Oilers vinner igen.

Och supertalangen Jesse Puljujärvi, 19, har – efter ett tungt första år – funnit framgång i NHL.

I natt avgjorde han i 3–2-segern mot Minnesota.

– Allt verkar se bättre ut för Jesse, säger pappa Jari – som just nu är på plats i Kanada – till Sportbladet.

Foto: USA TODAY

Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi bildade en fruktad och totalt dominerande kedja i JVM 2016 när hemmanationen Finland tog guld.

JVM:s poängliga – tre till ett – då samtliga spelat sju matcher:

3. Patrik Laine 13 (7+6)

2. Sebastian Aho 14 (5+9)

1. Jesse Puljujärvi 17 (5+12)

Trion spåddes en lysande framtid i NHL.

Så blev det också direkt – för två av dem.

Patrik Laine gjorde 36 mål för Winnipeg Jets under sin rookiesäsong 2016/17 och Sebastian Aho glänste i Carolina Hurricanes.

Skickades till Bakersfield

Men för Jesse Puljujärvi gick det tyngre.

Han spelade endast 28 matcher i Edmonton Oilers, bokfördes för blygsamma 8 (1+7) poäng, och tillbringade i stället den mesta tiden i AHL-laget Bakersfield Condors.

Puljujärvi hade svårigheter att anpassa sig till livet i Nordamerika och det nya språket. Han hånades för sina bristande kunskaper i engelska – även så sent som under försäsongen i höstas.

Det fick Ilta-Sanomats ishockeyreporter Juha Hiitelä att ilskna till i ett Twitter-inlägg.

"Att skratta åt Jesses svaga språkkunskaper är barnslig skolgårdsmobbning. Han försöker i alla fall, till skillnad från vissa européer som inte ens försöker", skrev Hiitelä.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Jesse Puljujärvi lyfter pokalen under JVM 2016.

Sjätte målet avgjorde

Nu går det mycket bättre för Puljujärvi – både på och utanför isen.

Han inledde visserligen i AHL även denna säsong. Men efter tio matcher i Bakersfield, samtidigt som Oilers hade stora problem, fick han chansen igen.

Puljujärvi anslöt till laget igen i mitten av november – och har senare fått spela i förstakedjan med superstjärnan Connor McDavid och veteranen Milan Lucic.

Då har det lossnat ordentligt. I lördagens matiné gjorde 19-åringen sitt sjätte mål – på sexton matcher – när Edmonton slog Minnesota Wild borta med 3–2.

Hans 3–1 blev matchavgörande när han efter en passning från Milan Lucic tryckte in sin egen retur bakom Wild-målvakten Alex Stalock.

– Allt verkar se bättre ut för Jesse. När han fått spela i förstakedjan med Lucic och McDavid har det gått bra med flera mål och assist. Nu skaffade han en utvisning som de fick mål på och sen gjorde han själv 3–1-målet, säger Jesses pappa Jari Puljujärvi till Sportbladet.

Pappa Jari: Kan språket bättre

Familjen Puljujärvi bodde tidigare i Sverige (Älvkarleby), men flyttade till gränsstaden Torneå i Finland när Jesse var fyra år gammal. Hockeystjärnan har fortfarande dubbla pass, både svenskt och finskt.

– Jag är precis och hälsar på och blir över här i tre veckor och så var frun hit för ett tag sedan. Vi turas om att åka över då vi båda har ett jobb att sköta i Torneå. Några gånger per säsong åker vi alltså över. Han kan språket bättre och bättre så i och med det så kommer han mer in i laget, säger Jari Puljujärvi till Sportbladet.

Jari, 47, var inte på plats i Minnesota utan bor i Jesses lägenhet i Edmonton just nu. På måndag spelar Oilers på hemmais och då väntar San Jose.

”Det som kallas att växa upp”

Todd McLellan, Edmontons coach, är glad över sin adepts lyft och har hyllat Jesse Puljujärvi under de senaste veckorna.

– Han har blivit mer självsäker, både i laget och i ligan. Det är det som kallas att växa upp. Då han kom till NHL så var skottet hans främsta vapen, det finns fortfarande kvar men han har fått fler dimensioner i sitt spel, sa McLellan efter att finländaren gjort två mål mot Calgary tidigare i december.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM