Robotarna tas bort – trakasserar hemlösa

avMiriam Bratt

Säkerhetsrobotar har placerats ut på vissa gator i San Francisco. Men efter kritik om att robotarna ska ha trakasserat hemlösa förbjuds de.

VD:n till företaget bakom robotarna skriver på Twitter att deras ”mål är att göra Förenta staterna till det säkraste landet i världen”.

1 av 2 | Foto: Stacy Dean Stephens / AP TT NYHETSBYR N

Säkerhetsrobotar har patrullerat i ett område i San Francisco, men tas nu bort efter att ha trakasserat hemlösa.

Det hela började med att personal på SPCA, Föreningen för förebyggande av djurplågeri, märkt att hemlösa slagit läger utanför föreningens kontor. Då sattes robotarna i arbete för att förhindra brottslighet, skriver Business Insider. Med inbyggda lasersensorer söker robotarna efter olagliga aktiviteter för att kunna larma myndigheter.

Lokala medier har rapporterat om att hemlösa känt sig som måltavlor för robotarna, då de åker runt på gatorna. Robotarna ska komma åt brottslighet men interagerar även med hemlösa som inte begår några brott.

Nu förbjuds robotarna

Nu måste dock SPCA ta bort sina robotar efter att San Francisco stad hotat dem med böter på upp till 1 000 dollar annars, enligt San Franscisco Business Times.

– Vi testade robotprogrammet i ett försök att förbättra säkerheten kring vårt område och skapa en säker atmosfär för personal, volontärer, kunder och djur, säger Jennifer Scarlett från SPCA enligt Independent.

– Men det fungerade uppenbarligen inte, fortsätter hon.

Företaget bakom maskinen

Det är det amerikanska företaget Knightscope som tagit fram robotmodellen som heter K9.

Och de skriver på Twitter: ”Vår kund har rätt att skydda sin egendom, sina anställda och sina besökare. SPCA har rapporterat färre bilinbrott och övergripande förbättrad säkerhet och kvalitet i omgivningen”.

Och företagets VD skriver i sin tur att företagets ”mål är att göra Förenta staterna till det säkraste landet i världen, vi vill ändra allt för alla. Vi skyddar också hatare och nej-sägare, för vårt uppdrag är viktigare än en tweet, falska anklagelser eller slarvig journalistik.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Robotar

Hemlösa