Polisen jagar känd våldsman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Spår i jakten på Anna Lindhs mördare

Polisen jagar nu en känd våldsverkare i centrala Stockholm.

Mannen är ett intressant spår i sökandet efter Anna Lindhs mördare.

Han är dömd för flera brott.

Aftonbladet kan i kväll presentera nya uppgifter om polisens jakt på utrikesminister Anna Lindhs mördare.

Polisen ska kort efter mordet ha fått mycket intressant information om en tidigare känd brottsling. Och han blev snabbt ett spår i den mycket omfattande utredning som nu pågår.

Spaning på flera platser

Mannen jagas i centrala Stockholm med omnejd och spaning pågår på flera platser, erfar Aftonbladet.

Vid eftermiddagens presskonferens bekräftade länskriminalens chef Leif Jennekvist att polisens teori är att mannen befinner sig i länet.

– Vi tror att han finns inom landet. Troligtvis i Stockholmsområdet, sa Leif Jennekvist, kommenderingschef för den stora polisinsatsen.

Polisen arbetar efter en rad andra teorier – som väl passar in på den nu eftersökte mannen:

Mördaren är sannolikt straffad tidigare och finns i registren.

Det finns inget som tyder på att dådet var noga planlagt.

Det handlar om ett våldsdåd och inte en urartad väskryckning.

Det senaste dygnet har en rad vittnesförhör genomförts och polisen kunde i dag lämna ett ännu bättre signalement på gärningsmannen. Knivmannen beskrivs nu som ”härjad”, korpulent, kraftig eller bara klädd i många lager.

Något andra rikslarm har dock inte gått ut. Det betyder att polisen inte har tillräckligt för att rikta en skälig misstanke mot någon.

Kontrollera i förhör

I stället hoppas man nu kunna ta in den efterspanade mannen till förhör – för att på så vis kunna kontrollera honom.

Polisen tror inte att attacken var planerad. Samtidigt utesluter man inte i dag att Anna Lindh kan ha förföljts in på varuhuset NK.

För att få en klarare bild av händelseförloppet riktade man i eftermiddag en vädjan till allmänheten om mer hjälp. Samtidigt tecknade man händelseförloppet:

Anna Lindh och en hennes väninna lämnade utrikesdepartementet klockan 15.45 på onsdagen. De gick till fots till Gallerian i Stockholm och gick in via den bakre entrén. Vid butiken Jackpot stannade de och handlade.

Efter inköpet gick Anna Lindh och väninnan direkt till NK längs Hamngatan. De klev in via hörningången, Hamngatan/ Regeringsgatan.

En trappa upp

De två åkte direkt en trappa upp och klev in på Filippa K-butiken. Där attackerades Anna Lindh.

Efter dådet gick mannan från platsen, men kastade snart sin kniv och sprang nedför rulltrappan. Den sista vittnesiakttagelsen tyder på att han flydde samma väg som Anna Lindh kom in i varuhuset.

Mannen fick mycket blod över sig och polisen har hittat vad man tror är mannens keps och munkjacka i en papperskorg. Dessa undersöks nu av Statens kriminaltekniska laboratorium och provsvaren – som förhoppningsvis kan knyta en mördare till hans brott – väntas inom kort.

Mattias Lundell

Publicerad: