Anja Pärson hoppas på en repris i Aspen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Laddade upp” med sjukdom inför USA-tävlingar

Aspen, Colorado

I fjol blev Anja Pärson sjuk inför omstarten av den alpina världscupen i USA. När hon var på benen igen vann hon båda tävlingarna i Park City.

Även i år blev hon sjuk inför USA-tävlingarna - och siktar nu på framgångar i helgens tävlingar i Aspen.

Liksom i fjol laddade de svenska alpinåkande tjejerna upp inför omstarten i den alpina världscupen i Nakiska, Kanada.

- Men jag har bara kunnat åka de senaste dagarna, eftersom jag blev sjuk - precis som i fjol. Jag blev dålig dan innan vi åkte, berättar hon.

Liksom i fjol är hon nöjd med den månadsgamla premiären, den i storslalom i österrikiska Sölden. I fjol blev hon tvåa, och i år vann hon tävlingen.

- Resultatet i Sölden var bra att ha med sig till träningen. Det var skönt att storslalomen satt där. Nu har jag kunnat koncentrera mig på slalomen. Och den verkar bra.

Mer insvängda skidor

Hon säger det lite tveksamt, för innan hon har testat slalomkapaciteten i tävling, känner hon sig lite osäker - framför allt i år då hennes nya slalomskidor är mycket annorlunda jämfört med förra säsongens.

- Jag vet inte riktigt om de funkar bra i tävling, för tävling är så mycket annorlunda än träning. Det är mycket mer carving på skidorna. De skidor som jag haft tidigare har varit mycket mindre carving på än andra åkares slalomskidor. Med de här kan jag svänga mycket tajtare, ta en tajtare linje. Och de har reagerat väldigt bra på min skidåkning.

- Men det finns en risk, för man har en mycket mindre linjemarginal. Och jag har ännu inte testat dem i alla snöförhållanden.

I Aspen väntar en storslalomtävling och två slalomtävlingar i helgen. Senast världscupen var på besök i den amerikanska skidorten var för två år sedan och då vann Anja Pärson slalomtävlingen.

- Jag vet inte vilken backe vi kommer att åka i i år, antingen rakt ner och då är det en bit som är brant men med en lättare slutfas, eller så går banan runt träddungen. Jag hoppas att den går runt dungen i år igen. Storslalomen är också väldigt rolig i Aspen, lite speciell med en lång transportsträcka.

Den regerande världscupmästarinnan klarade av förväntningarna med glans i den första tävlingen.

Kan dra nytta av titeln

Hur känns det nu, kan du dra någon nytta av att vara den regerande mästarinnan under säsongen?

- Ja, kanske, om jag exempelvis leder i andra åket och det fortfarande är folk kvar på startlinjen. Det kan nog vara en fördel för mig.

- Men för egen del tar jag inte med mig nåt från förra säsongen. Det är en helt ny säsong för mig nu.

Efter de tre Aspentävlingarna väntar fartåkning i Lake Louise i Kanada för Pärson. I fjol avstod hon från att åka dit, men i år - då hon siktar på att köra alla fyra disciplinerna hela säsongen - ska hon köra super-G och störtlopp där.

- Men det är inget ställe för en teknikåkare precis då det bara är att stå på rakt ner. Jag åker dit utan förväntningar, ska bara köra tävlingarna och hoppas få lite självförtroende med mig.

För två år sedan körde hon super-G i Lake Louise. En 23:e och en 40:e plats är placeringar hon nu hoppas slå.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad: