Allsvenskan har stärkts – för första gången sedan 90-talet

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Sportbladets Patrik Sjögren listar allsvenskans hetaste snackisar efter varje omgång.

Premiärlistan har ett tema: Kära återseenden.

1. ”Hem”-vändarna

David Elm, Razak Omotoyossi, Wanderson, Martin Mutumba och Lasse Nilsson. För första gången sedan 1900-talet ser allsvenskan ut att ha stärkts och inte försvagats under vinteruppehållet. Och stjärnorna kommer inte hem med rullator (läs Mattias Jonson), semestervikt (Peter Ijeh) eller utan ben (Rami Shaaban) den här gången.

2. Derbyt

Det var åter fullt på kortsidorna, mäktiga tifon och en tung stämning under ett stockholmsderby på Råsunda. Det var länge sedan. För länge sedan. Tack till de riktiga supportrarna för det. Snart kan vi förhoppningsvis skrota skandalrubrikerna för gott och åter njuta av rivaliteten, festen och passionen på allvar. Det är de här matcherna vi har kvar att vara stolta över. Utan dem vore allsvenskan den mediokra liga den egentligen är.

3. Mästarna

De regerande mästarna har under tidigare år förvandlats under vinterns mörka nätter till slagpåsen, hånoffret eller en pinsam skugga av fornstora dagar när våren kommit. MFF behöll alla stjärnor och dansar vidare i inslagen takt. Nu drömmer vi om ett CL-kval mot FC Köpenhamn. Var Roland Nilsson sitter struntar jag fullständigt i. MFF är större än Nilsson. Det visade de mot Trelleborg.

4. Imad Khalili

Utgår från att ni, precis som jag, gått runt och tänkt “var fan är Imad Khalili” de senaste säsongerna. Kanske inte. Men väl tillbaka i allsvenskan visade den förre Helsingborgsspelaren att han borde ha varit saknad med omgångens mål. Spelarpresentationen på IFK:s hemsida lämnar dock lite övrigt att önska: "På sin fritid ser Imad till att återhämta sig så mycket som möjligt för att vara redo för nästa träning."

5. Peter Ijeh

Syrianskas spel var inte mycket att hurra för, publikhaussen rejält överskattad och inramningen långt under förväntan. Men en några år äldre (och minst lika många kilo tyngre) Peter Ijeh gjorde mål, som vanligt, som alltid. Jag förstår fortfarande inte riktigt hur det går till.
 

INTE ENS NÄRA:

Regelboken

Stockholmsderbyt bröts innan det ens börjat, kom igång, bröts igen, kom igång, bröts igen och sedan fick spelarna och publiken ytterligare ett par minuters vila på stopptid också. När reglerna får en så enorm påverkan på det sportsliga har det gått för långt. Att de som håller i bengalerna ser ut att njuta av uppmärksamheten gör inte saken bättre. Daniel Tjernström protesterade upprört hos domaren – för första gången på 12,5 år. Det säger allt.

Citatet:

”Det är väl lite som att jämföra med de stora fältslagen på 1600-talet där man hade en befälhavare som red runt och gjorde varken från eller till.”

Henrik Rydström om Halmstads nye tränare Pep Clotet Ruiz heta tränarstil.

ARTIKELN HANDLAR OM