Facebooks övervakning är förbannat bisarr

Foto: TT

Läser Svenska Dagbladet. Som tryckt en TT-artikel. Som citerar Wall Street Journal.

Det är sådär nuförtiden.

Allting citeras överallt. Nyhetsmedierna vidarebefordrar blixtsnabbt andra mediers nyheter. Kollar inte. Det tar för lång tid. Citerar bara, och gör en ”egen” nyhet av grejen.

Citerandet är värst i sociala medier. Där kallas det delning, om man skickar iväg någon annans bild, uppgift eller länk.

Många som delar fattar inte att de kan göra sig skyldiga till brott. Det kan till och med vara så att en tumme upp på Facebook kan vara förtal, eller värre. Facebook delar ju den där tummen vidare med en massa människor som den första tummaren inte känner eller ens hört talas om.

 

TT-artikeln i Svenska Dagbladet skrevs av Gustav Sjöholm. Det var han som citerade Wall Street Journal, vars journalist Sam Schechner skrivit om Facebook. Schechner bor i Paris och är senior teknikreporter för Wall Street Journal.

Han har kommit på hur det ytterst obehagliga företaget Facebook samlar information från olika appar. Men det är inte väderappar eller appar med patienser det handlar om.

De här apparna är sådana som avslöjar mycket privata saker om folk som använder dem. Hur de kollar på bostadssajter till exempel. Eller hur ofta de mäter pulsen och hur hög den är. Facebook gillar också att hålla koll på hur ofta kvinnor har mens och om och när de blir gravida. Det finns tydligen appar för sådant. En av apparna riktad till den svenska marknaden beskrivs så här i App store:
Flo menskalender (Period Tracker), och ett smart och enkelt sätt för kvinnor att hålla koll på sin menscykel eller graviditet.

Apptillverkarna använder mjukvara från Facebook för att kunna rikta reklamen till de mest tänkbara konsumenterna. Men det spelar ingen roll om man har ett Facebook-konto. Uppgifterna om menstruation och annat går till Facebook i alla fall. Där finns ju
pengar att tjäna. Och den som använder appen kan inte hindra det. Är det inte alldeles förbannat bisarrt?

 

Jag tvivlar på att ens den mest fantasifulla författare hade kunnat framställa en sådan dystopi; det globala monsterföretaget som kartlägger människors hjärtslag, och i jakten på säljbar information går ända in i livmodern på kvinnor som försöker bli gravida.

Det behövdes ingen militärdiktatur eller polisstat, det krävdes inget enpartisystem med angivare i varje gathörn. Utvecklingen har gått fredligt, utan kupper, revolutioner eller blodiga maktövertaganden. Och nu står vi där, med begynnande nackskador av att
glo i mobilerna, övervakade varenda sekund. Fullkomligt frivilligt.


Båtmässan i Älvsjö öppnar på fredag, och det är inte bara ett säkert vårtecken. Klockan 13:00 delas priset för Årets Sjöräddare ut. Några av de 2 300 frivilliga hjältar som i Sjöräddningssällskapets regi räddar liv till sjöss ska hedras för extraordinära insatser.

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM