Karabakh

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Historia

Det är främst den turkmenska hästen och det arabiska fullblodet som har alstrat rasen karabakh. Men blod från akhal-tekés och en del persiska raser rinner till viss del i dess ådror.

Karabakhhästen föddes ursprungligen upp på Karabakhöglandet som ligger mellan floderna Araks och Kura i Transkaukasien, i nuvarande Aserbejdsjan.

Under 1800-talet blev karabakhhästen vida känd då dessa hästar i stor skala exporterades till ett flertal delar utav Ryssland. Inte minst till stäpperna kring Don där den bland annat använts för att utveckla donhästen.

Exteriör

Karabakhästen är en typisk bergsridhäst i typen. Mankhöjden ligger mellan 145 till 154 cm. En god hingst har i genomsnitt ett bröstomfång på 163 cm och längden 147 cm från överarm till lår. Den har vackra färger, för oavsett om de är fuxar, bruna, skimlar eller blacka så har de likt flera andra ryska raser en särskilt metallisk lyster, ofta guldglänsande, färg. Oavsett färg har den dessutom mörkare man och svans, vita tecken förekommer också.

Huvudet är litet och väl ansatt med rak profil, uttrycksfulla ögon, stora näsborrar och   Karabakhhästen har goda rörelser i skritt och galopp, och den är mycket snabb. För att förbättra dess exteriör och prestationsförmåga inkorsas ibland arabiskt fullblod.

Karabakhhästens typiska vackra hållning och genom rasens kvalitéer används den ofta till att utveckla andra raser. En av de viktigaste är som tidigare nämnts donhästen.

Användningsområden

Karabakhästen används vid långritter i bergen och vid de kaukasiska ryttarspelen. Där deltar den bland annat i Chavgan, ett sorts polospel, och Surpanakh, ungefär som basket till häst. Karabakhhästen används också i kapplöpningar och andra tävlingar runt om i Ryssland med omnejd.

Karabakhhästen är godlynt, lugn men energisk och det omtalas att rasen är mycket närsynt och rädd. Men den söker inte sin räddning i en blind och vild flykt, utan vid en eventuell fara stannar han som hypnotiserad, darrande i hela kroppen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport