PRESENTERAS AV

Siffrorna avslöjar: Nano fick flest röster

avMathilde Albinsson

1 av 3

Robin Bengtsson vann.

Men Nano var bäst enligt svenska folket. Det står återigen klart i SVT:s röstningssiffror för Melodifestivalen 2017.

Nano satte historiskt röstningsrekord i sin deltävling medan Robin Bengtsson var den deltävlingsvinnare som fick lägst antal röster.

SVT har släppt röstningssiffrorna från Melodifestivalens alla deltävlingar.

Och siffrorna talar sitt klarspråk. Nano var svenska folkets vinnare, från början till slut. Han fick nämligen flest röster av alla bidrag någonsin i en deltävling. Artisten fick 1 178 676 röster efter sin deltävling - ett historiskt resultat.

Robin Bengtsson var den deltävlingsvinnare som fick lägst antal röster: 1 031 479. Det är en skillnad på över 140 000 röster jämfört med Nano.

Men i slutändan var det Robin Bengtsson som kammade hem en direktbiljett till Eurovision Song Contest. Han fick tredje flest röster av svenska folket, men vann tack vare juryn.

Kritik mot juryn

Efter finalen stormade tittarna och många riktade skarp kritik mot SVT och konceptet med juryn. Skivbolagsdirektören Bert Karlsson var en av alla som kritiserade röstningssystemet.

– När en låt kommer trea ska han fan inte vinna i Sverige. Det är Sverige och svenska folket som tävlar, ingen annan, rasade Bert Karlsson.

Mellogeneralen Christer Björkman har tidigare sagt till Nöjesbladet att han förstår att tittare reagerat. Trots allt försvarar han juryn.

– Jag tycker samtidigt att det är jättebra att vi får reda på i förväg hur de tror att det kommer att gå. Vi vet ju, med sex års erfarenhet, att juryn faktiskt har en poäng, sa han till Nöjesbladet efter lördagens final.

ARTIKELN HANDLAR OM