Vittnet Eva är ombord på Amorella: ”Hörde ett skrapande”

Av: August Håkansson, Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

281 personer befinner sig ombord på den grundstötta färjan Amorella.

Eva Vaihinen låg och vilade i sin hytt när båten skakade till.

– Jag hörde ett skrapande och tänkte ”Det här var inte bra”, säger hon.

Klockan 11.50 gick Viking Lines färja Amorella på grund i den åländska skärgården. Båten var på väg från finska Åbo till Stockholm när olyckan inträffade.

”M/S Amorella fick grundkänning vid Hjulgrund och befinner sig för tillfället vid Järsö skärgård i Föglö. Läget är stabilt”, skriver Eleonora Hansi, vid Viking Lines presstjänst, i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt Västra Finlands sjöräddningscentral styrde fartyget in mot land och Järsö för att undvika att ta in vatten efter grundstötningen.

Eva Vaihinen
Foto: Privat
Eva Vaihinen

Ombord på fartyget finns 281 personer, 207 passagerare och 74 besättningsmedlemmar. En av passagerarna är Eva Vaihinen som låg och vilade i sin hytt när båten skakade till.

– Jag hörde ett skrapande och tänkte ”Det här var inte bra”. Då tittade jag ut ur hytten och såg att vi åkte förbi en ö, väldigt nära. Då kände jag bara ”Okej, då är det nog dags att klä på sig” för jag låg i hytten och tog det lugnt, säger hon.

Personal delar ut flytvästar

Eva Vaihinen gick upp till informationen tillsammans med flera övriga passagerare. Då fick de veta att de skulle ta sig till räddningsstationerna.

– Då kom det i högtalarna att vi haft en grundstötning och att båten skulle åka vidare en bit för att sedan stanna och se vad som var fel och hur skadorna är, säger hon till Aftonbladet.

Alla personer ombord har evakuerats från sina hytter och hänvisats till en konferenslokal på däck tio.

– Alla är här och personalen har delat ut flytvästar och nu ger de oss vatten. Båten fick slagsida babord ganska omgående, säger Eva Vaihinen.

Viking Line skriver i ett mejl till Aftonbladet att inga personskador konstaterats och att passagerare och myndigheter informeras löpande.

Alla ombord ska evakueras

Ett annat vittne ombord berättar för Aftonbladet att grundstötningen var kraftig.

– Jag låg faktiskt och sov när jag kände en kraftig stöt. Efter någon minut fick vi höra att båten träffat botten och att den kommer stanna, sen gick larmet igång och vi fick samlas i konferensrummet innan det stängdes av, säger vittnet.

Ombord på fartyget är även fotbollsklubben IFK Mariehamns a-lag som är på väg hem efter gårdagens bortamatch i Helsingfors.

Västra Finlands sjöräddningssällskap uppger att alla ombord kommer att behöva evakueras från fartyget. Andra fartyg har kallats till platsen för att undsätta passagerare och besättningspersonal ombord.

Aftonbladet har tagit del av ett anrop där ”mayday” uppges, samt att fartyget tar in vatten.

Publicerad:

LÄS VIDARE