Julgryteinsamling utanför St Persgallerian.
Foto: Frälsningsarmén
Julgryteinsamling utanför St Persgallerian.

"För en del kommer det att bli en fruktansvärt jobbig jul"

Publicerad:
Uppdaterad:
Julgryteinsamling utanför St Persgallerian.
Foto: Frälsningsarmén
Julgryteinsamling utanför St Persgallerian.

NYHETER

Det blir en annorlunda jul i år på grund av den rådande coronapandemin. Extra tuff blir den för dem som även en vanlig vinter kämpar för att överleva. Nu rustar Uppsalas hjälpverksamheter för att kunna hjälpa så många som möjligt på ett pandemisäkert sätt under högtiderna.

– Det här kan bli en oerhört plågsam tid för de som lever i utsatthet, säger Ewa Johansson, kommunikations – och insamlingschef på Uppsala Stadsmission.

Många människor lever i fattigdom, ensamhet eller hemlöshet. Utsatthet som blir särskilt påtaglig när julen börjar närma sig, och desto mer när landet lamslagits av en pandemi.

Frälsningsarmén brukar bjuda på jul i gemenskap till allt från hemlösa till personer som känner sig ensamma. Något sådant firande kommer det inte att bli i år.

– Men vi försöker hitta andra lösningar och vara så flexibla vi kan. Vi skulle gärna vilja göra så mycket, det är så många som far illa av ensamheten, säger Christer Svensson, verksamhetschef på Frälsningsarmén i Uppsala.

I viss mån kommer firanden ordnas på Frälsningsarmens stödboenden och härbärgen men verksamheten satsar i år extra mycket på den årliga julgryteinsamlingen, så att den som saknar pengar eller närstående ändå kan få fira jul. Sedan delas matkassar, julklappar, pengar och presentkort till utsatta familjer och ensamstående.

– Förra året hjälptes 123 hushåll i julutdelningen. Vi brukar göra insamligen lite festligt på stan med musikanter, men i år får vi mobilisera digitalt säger Christer Svensson.

”En del har ingenstans att värma sig”

Han understryker att verksamheten håller öppet, följer restriktionerna och satsar på att kunna ge behövande en fin jul med hjälp av insamlingar och gåvor.

– Det är många som lever på existensminimum. Där försöker vi hjälpa till så mycket vi kan.

Även Stadsmissionen snickrar på olika lösningar för att hjälpa så många som möjligt den här tiden på året.

– Det blir en annorlunda jul. Vi kan inte göra externa julfiranden, men vi försöker försöker hitta någon lösning så att man får hämta matlådor eller ses i mindre grupper i gemenskap,säger Ewa Johanson och fortsätter:

– För de som lever i utsattheten är det här en oerhört plågsam tid på året, och särskilt under en pandemi. En del har inte någonstans att värma sig. Vi kämpar för att kunna göra det bra och coronasäkert.

Jackor och skor behövs

Uppsalaborna kan också dra sitt strå till stacken. Hjälpverksamheterna är i ständigt behov av volontärinsatser och gåvor.
– Varma vinterjackor och skor behövs alltid till vintern. Övervägande i herrstorlek, hela och rena. En kasse köpt mat eller en matlåda hjälper mycket. Ingen kan göra allt, men alla kan göra det mänskligare och vi kan alla göra Uppsala varmare under den här tuffa tiden, säger Ewa Johansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE