Mejla

Lena Mellin

Det är över nu, Sjöstedt

Infriade inte sitt sista löfte - att fälla Löfven​

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Sjöstedt slutar som Vänsterpartiets ordförande efter nära nio år.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt slutar som Vänsterpartiets ordförande efter nära nio år.

KOLUMNISTER

Han förlorade sin sista strid – och en del andra också.

Men i dag är det över.

Jonas Sjöstedt slutar som Vänsterpartiets ordförande efter nära nio år.

Om Jonas Sjöstedt hade hållit vad han lovade sina väljare hade Stefan Löfven i dag varit bortröstad som statsminister och Sverige letts av en övergångsregering.

Men så blev det inte. Sjöstedt svek sitt sista löfte till väljarna. Men det tycker han säkert inte själv.

Det handlar om lagen om anställningsskydd, Las. Sjöstedt lovade att rösta bort Stefan Löfven och hans regering om utredningen inte kastades i papperskorgen.

Han fick eldunderstöd av M, KD och SD och därmed var saken klar. Regeringen skulle falla.

Men Jonas Sjöstedt fullföljde inte. Han flyttade fram sin tidsgräns fyra gånger och idag slutar han som V-ledare - utan att ens försökt fälla Löfven annat än verbalt. Han har snickesnackat.

Men det har hänt förr. Också i Vänsterpartiets kamp mot vinster i välfärden var tonläget mycket högt. Men vinsterna i välfärden består. Trots Sjöstedt.

Hans partiledartid har kantats av stormar - och av lugn. Han har inte dragit sig för att. i det närmaste aggressivt, ge sig på sittande regering oavsett färg.

Men de interna striderna i det egna partiet har varit färre än under någon annan V-ledare som jag kan minnas. Fraktionerna har vilat sig.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Trots diverse motgångar måste man betrakta Jonas Sjöstedts tid som partiledare som framgångsrik.

Sjöstedt karriär inleddes dock med en intern strid. Under politikerveckan 2011 i Almedalen, Visby, utmanade han företrädaren Lars Ohly om partiledarposten. Sjöstedt vann kampen överraskande lätt.

Under hans tid som partiledare har partiet fått ökat stöd från väljarna. I senaste valet röstade åtta procent på Vänsterpartiet, en av de högsta siffrorna i partiets historia.

Men det har också funnits motgångar, utöver de redan nämnda; försöket att fälla regeringen och den resultatlösa striden mot vinster i välfärden.
Jonas Sjöstedt kunde knappt hålla tårarna tillbaka dagen efter valet 2014. Stefan Löfven hade precis smällt igen dörren till regeringssamverkan med Vänsterpartiet och Sjöstedt var besviken som ett barn.

I stället blev Vänsterpartiet budgetpartner till regeringen. Det gav en rad segrar, i stort och lite mindre stort. Exempelvis en höjning av statsbidragen till kommunerna med tio miljarder, glasögonbidrag till barn- och unga och möjligheten att ta körkort med studielån från CSN.

Trots diverse motgångar måste man betrakta Jonas Sjöstedts tid som partiledare som framgångsrik. Han har varit en mycket effektiv oppositionspolitiker och en lyckad partner till regeringen.

Han uppfattas som trovärdig av väljarna, ovärderligt för ett parti, och slutar på den punkten på topp. Nästan hälften, 48 procent, har idag stort eller mycket stort förtroende för honom, en siffra som ger honom ledningen i partiledarligan.

Men nu är det över. Sjöstedt överger riksdagslägenheten och helgboendet i sommarstugan utanför Umeå.

Aldrig mer kommer han att kunna hota en statsminister med en misstroendeomröstning. Inte alla är ledsna över det.

I dag gör han sin sista dag som partiledare. I morgon tackas han av. Sedan flyttar han till familjen i Vietnam.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: