”Väljer finsk hockey framför landslaget”

avAndreas Käck

Foto: TT

Över 1,5 miljoner svenska tv-tittare riskerar att missa VM-kvalmatchen mellan Sverige och Frankrike.

Nu blossar ett ordkrig upp mellan tv-aktörerna.

– Det är tragiskt att se hur Telia agerar, säger Dan Panas på Discovery Networks.

– Det är Discovery som är oresonliga, svarar Telias Jonas Hasselberg.

Förhandlingarna mellan Telia och Discovery Networks har strandat och i nuläget talar det mesta för att Telias kunder blir av med bland annat Kanal 5 på torsdagen den 8 juni.

Dagen efter spelas VM-kvalmatchen mellan Sverige och Frankrike och om parterna inte kommer överens så blir cirka 1,5 miljoner Telia-kunder blåsta matchen.

Något som till och med har fått landslagsspelarna själva att reagera.

– Jättedåligt, jättedåligt. De måste fixa det. Att en och en halv miljon inte ska få se matchen är inte acceptabelt. Det är svenska fotbollslandslaget som ska spela, då ska man ge folket möjlighet att kolla, sa Jimmy Durmaz häromdagen.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar Wikegård, Ekwall & övriga tv-sportkändisar

”Är tragiskt”

Deadline för förhandlingarna mellan Telia och Discovery är vid midnatt mellan onsdag och torsdag. Men just nu står det alltså still. Och parterna skyller på varandra.

Discovery menar att Telia sviker sina kunder och poängterar att Telia minsann nyligen köpte rättigheterna för den finska högstaligan i ishockey, en affär som Sportbladet erfar kostade upp emot 300 miljoner kronor.

– De handlar i alla fall om mångmiljonbelopp som de har investerat i finsk hockey. Ändå vägrar de betala den i sammanhanget mikroskopiska summan som vi ber om för att lösa det här. Och då ska man komma ihåg att Telia under de senaste fyra åren har haft en prishöjning på 1 000 kronor gentemot sina kunder. Det är tragiskt att se hur Telia agerar. Man kan med fog säga att de väljer finsk hockey framför svenska landslaget i fotboll, och även framför damlandslaget i handboll som spelar playoff till VM i helgen, säger Dan Panas, presschef för Discovery Networks.

”Trycker oss mot gränsen”

Telias själva viftar ifrån sig kritiken.

– Det är Discovery som trycker oss mot gränsen för att kunna förhandla till sig en stor prishöjning. Vi är inte okej med det. De vill höja priset utan att vi får något tillbaka och det tycker inte vi är schyst, säger Jonas Hasselberg, Chef för Telias konsumentaffär.

Ni har ändå höjt era priser med 1 000 kronor under de senaste fyra åren. Borde ni inte ha råd att betala det här då?

– Det stämmer att vi har höjt priserna. Men bara så att vi ligger på samma nivå som våra konkurrerande bolag. Tidigare har vi alltid varit den billigaste operatören. Nu är vi lika dyra som de andra. Problemet är att Discovery begär mer pengar av oss trots att vi inte får någonting tillbaka. Det tycker vi är orimligt.

Ni köpte nyligen rättigheterna till finsk hockey för väldigt mycket pengar. Har det påverkat era möjligheter till att teckna nytt avtal med Discovery?

– Nej.

Pengarna tas väl ändå ur samma ficka?

– Det är inte så enkelt. Vi har samarbeten med såväl Discovery Sverige som Discovery Finland och de här ärendena hänger inte ihop, säger Jonas Hasselberg.

”Otroligt tråkigt”

I Discovery Networks ingår kanaler som Kanal 5, Kanal 9 samt Eurosport 1 och 2. På kanalerna visas stora idrottsevenemang. Exempelvis Grand Slam-tennis, kommande vinter-OS, de stora cykel-loppen och, inte minst, VM-kvalet i fotboll med fredagens stekheta match mellan Sverige och Frankrike som en av de största höjdpunkterna.

– Och Telia försvarar sig med att de anser att ersättningskanalerna (ett antal barnprogram-kanaler samt amerikanska HBO) är fullgod ersättning för deras tittare, säger Dan Panas på Discovery Networks.

Telia svarar:

– Det är otroligt tråkigt att våra kunder hamnar i kläm och vi har full förståelse för att de är besvikna. Men det är Discovery som är för hårda i förhandlingarna. Vi har dessutom ställt frågan om vi kan få till en lösning så att vi kan visa fredagens landskamp oavsett om avtalet tecknas eller inte. Alltså göra ett undantag i så fall. Men vi har inte ens fått något svar på den frågan, säger Jonas Hasselberg.

Deadline är vid midnatt mellan onsdag och torsdag, tror du att ni kommer hitta en lösning?

– Jag hoppas verkligen det. Det är absolut vår ambition. Men vi är oroliga över att Discovery är så pass tuffa och oresonliga i förhandlingarna…, säger Jonas Hasselberg.

Discoverys Dan Panas:

– Från vår sida står dörren öppen. Vi gör allt vi kan för att få till en lösning med Telia. För tittarnas skull. Vi är ju broadcasters, hela vår verksamhet går ut på att göra så bra tv-upplevelser som möjligt och att så många som möjligt ska kunna ta del av dem. Det ligger i vårt DNA. Vi är definitivt öppna för att hitta en lösning med Telia men då krävs det att Telia vill det också...