Besked i morgon: Ingen inkomstgräns för CSN

Publicerad:
Uppdaterad:

Studielån

Nu kan studenterna pusta ut.

Fribeloppet tas bort ända till sommaren, om regeringen får som de vill.

– I morgon har vi ett extra regeringssammanträde och då vi kommer ta beslut om detta, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

CSN.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
CSN.

Nu kommer ett besked som många studenter väntat på. Matilda Ernkrans meddelar att regeringen kommer fatta beslut om att slopa fribeloppet för studiemedel i morgon. Det innebär att man kommer kunna tjäna hur mycket pengar man vill och ändå få studiemedel.

– Formellt är det så att regeringen tar beslut imorgon, därefter tar riksdagen beslut om en extra ändringsbudget. Sedan är det myndigheten CSN som tar beslut därefter, säger Matilda Ernkrans.

Under 2020 togs fribeloppet bort för alla som hade studiemedel. I dag är det många studenter som inväntar ett nytt beslut om, vilket alltså kommer i morgon.

– Det innebär att vi slopar gränsen för fribeloppet ifrån den 1 januari 2021 och det närmaste halvåret.

Gäller retroaktivt

Om du redan nu fått besked från CSN om att du nekas studiemedel, kan du alltså andas ut.

– De personer som tidigare fått besked om att de inte får studiemedel, eller där CSN avvaktat besked, kommer nu få detta beviljat. Det kommer ske automatiskt enligt CSN, säger Ernkrans.

Anledningen är att regeringen inte vill hindra studenter från att jobba under pandemin.

– Vi vill att studenter som vill gå in och arbeta inom vården ska kunna göra det, utan att beloppet från CSN påverkas för dem, säger Ernkrans.

Men efter ett halvår återinförs gränsen igen för hur mycket en student får tjäna. Är inkomsten högre än fribeloppet, får man mindre studiemedel, eller inget alls.

Publicerad:

LÄS VIDARE