Mejla

Jonna Sima

Kristerssons makthunger verkar sakna alla gränser

Donald Trump borde vara en väckarklocka

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 I SVT säger Ulf Kristersson (M) att det inte går att dra några svenska slutsatser från USA. Det är oroväckande naivt.
Foto: TT
I SVT säger Ulf Kristersson (M) att det inte går att dra några svenska slutsatser från USA. Det är oroväckande naivt.

LEDARE

Ulf Kristersson var premiärgäst i SVT:s nya intervjuprogram "30 minuter" med skjutjärnsjournalisten Anders Holmberg. Som första fråga fick Moderaternas ledare bedöma på en skala 1 till 100 hur stora chanserna är att han blir statsminister. Nittio, svarade Ulf Kristersson självsäkert. 2022 vill han bilda regering med Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.

Med samma självsäkerhet utsåg han sig till ny statsminister redan på kvällen efter valet den 9 september 2018. Trots att de rödgröna partierna ledde med en knapp majoritet ställde han ett krav.
– Nu ska statsminister Stefan Löfven avgå, sa M-ledaren.
Få utanför hans närmsta krets förstod vad han pysslade med. I en klassisk bild från SVT:s valvaka såg Annie Lööf och Jan Björklund mer än lovligt fundersamma ut.

Deras partier hade ju gått till val på att inte ingå i en regering som behövde stöd av SD. Det innebar att M, KD och SD hade ett mandat mindre i riksdagen än de övriga partierna. Resultatet blev att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunde regera vidare, med budgetstöd av C och L.

Inga slutsatser av Trump

Så här 2,5 år senare framstår Ulf Kristerssons ivriga segertal fortfarande som märkligt. Men i ljuset av Donald Trumps vägran att erkänna att han förlorat presidentvalet väcker det också andra funderingar. Har Kristerssons makthunger några gränser?
Ingen tror att M-ledaren är en svensk motsvarighet till Trump. Men kanske till Mike Pence? Eller de andra republikanska medlöparna som vek ned sig för den mest auktoritära och demokratiföraktande presidenten i USA:s historia. Inte förrän Trump uppviglade till att storma Kapitolium ändrade några av hans partikamrater sin uppfattning, men det skedde under galgen.
Jimmie Åkesson har varit tydlig, även efter det våldsamma statskuppsförsöket där fem miste livet, med att han hade föredragit Trump framför Biden. SD tycker till och med att Trump borde ha fått Nobels fredspris.

Kristersson hör ingen väckarklocka

Stefan Löfven skrädde inte orden efter presidentskiftet: "Trumps tid i Vita Huset är nu äntligen över. Hans presidentskap kan sammanfattas med kaos, splittring, hot och hat. Det är en väckarklocka för vad som kan hända när hat och extremism släpps in i värmen.”
Men Ulf Kristersson hör ingen väckarklocka. I SVT säger han att det inte går att dra några svenska slutsatser från USA. Det är oroväckande naivt. Någon borde väcka Kristersson från önskedrömmarna.

Chatta med Jonna Sima om regeringsalternativet klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor redan nu!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.