AIK: ”Vi klarar inte säsongen utan publik”

Av: Hans Abrahamsson, Mattias Karlsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Det var med stor besvikelse som hockey-Sverige tog emot regeringens belsut.

Begränsningen på 50 åskådare ligger kvar på grund av smittoläget i coronapandemin.

– Vi klarar inte av säsongen utan publik, det gör nog ingen annan klubb i hockeyallsvenskan heller, säger AIK:s klubbdirektör Anders Olson.

Regeringen skjuter på beslutet att tillåta 500 åskådare på idrottsevenemang, det meddelades under torsdagens pressträff.

Det var förra tisdagen som regeringen presenterade förlaget att utöka publikbegränsningen på maximalt 50 personer till 500 personer.

Luleås klubbdirektör Stefan Enbom fick beskedet av Sportbladet.

– Det är en klar missräkning, det hade vi inte räknat med. Vi var helt inställda på att rulla igång med 500 åskådare, säger Stefan Enbom.

Vill ha klarare besked

Brynäs klubbdirektör Michael Campese blev däremot inte tagen på sängen över dagens besked.

– Nej, jag hade det här på känn, det har jag sagt länge. Jag förstår det här med liv och hälsa och har en jävla respekt för det.

Däremot har Campese svårt för den otydlighet som finns i dag angående när publik kommer tillåtas på matcherna i större omfattning.

– Det går inte att aktivera olika scenarier eller hur man ska göra med personal och löner, för man har inte fakta. Det är skitsvårt att hantera. Jag hade mycket mycket hellre sett att de sagt ”glöm publik den här säsongen” och så kunde man blir glad i februari, om det blev en förändring. Det är snart omöjligt att veta hur man ska hantera det här.

Vill ha fler miljarder

Även i hockeyallsvenskan är läget ansträngt för klubbarna på grund av de uteblivna publikintäkterna.

– Det är fruktansvärt inkonsekvent om man tittar på samhället i stort, det är väldigt ologiskt. De kan inte vara insatta och förstår heller inte de omfattande konsekvenser som blir utan publik, säger AIK:s klubbdirektör Anders Olson.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson tycker att regeringen måste gå in med ytterligare stöd.

– Det är så klart ett hårt slag på elitidrotten som redan är nere för räkning, för oss innebär det att vi får hoppas och be att de som köpt säsongskort sitter kvar utan kräva pengar tillbaka. Regeringen måste upp med ett par miljarder om vi skall ha några idrotter kvar efter pandemin, säger Peter Hermodsson.

Använder restaurangerna

I SHL har det ändå kunnat tas in ytterligare publik i restaurangutrymmen som inte har några begränsningar och loger.

Redan i lördags kunde Örebro i ishockeyns SHL rapportera 200 personer som officiell publiksiffra, klubbar som Brynäs och Växjö har också tagit in fler än 50 personer genom att utnyttja arenarestaurangen och loger.

– Om jag förstår det hela rätt kan vi fortfarande särskilja i restauranger och loger. Förhoppning är att fortsätta den utvecklingen, säger Michael Campese.

Färjestad planerar att ta in 900 personer och Leksand 650 personer under kvällens matcher.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!