Mäklare eniga: Storstäderna har svalnat

avJosefin Westin

Foto: Johner
Bostadspriserna har svalnat under tredje kvartalet, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.

Nu är mäklarna i storstäderna eniga.
Förväntningarna på bostadspriserna har svalnat under tredje kvartalet, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.
– Köpare kan unna sig lyxen att titta på fler bostäder och ta mer tid på sig innan de bestämmer sig, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

I Mäklarbarometern har fastighetsmäklare verksamma i landets tre storstadsregioner, Stockholm, Göteborg och Malmö, fått bedöma marknadsläget.

Det är ett ökat utbud av bostadsrätter och småhus i samtliga storstäder.

Samtidigt som efterfrågan varierar.

”Ett rekordstort utbud”

Under tredje kvartalet var efterfrågan på bostadsrätter oförändrad i Göteborg och Malmö medan den sjönk i Stockholm, enligt Mäklarbarometern. Däremot ökad suget något för småhus i Stockholm samtidigt som läget i Malmö och Göteborg låg kvar på samma nivå som andra kvartalet.

– Det är extra viktigt just nu att betrakta bostadsmarknaden som flera. Ett exempel på skillnader mellan olika marknader för närvarande är att antalet både begagnade och nyproducerade bostadsrätter till salu ökat kraftigt så att det på vissa orter kan betraktas som ett rekordstort utbud. Antalet villor och radhus till salu är däremot helt normalt till antal, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Ljummen prisutveckling

En majoritet av mäklarna anser att priserna är stillastående för bostadsrätter i Göteborg och Malmö. Däremot upplevde 49 procent av fastighetsmäklarna att småhuspriserna steg.

Över lag så ansåg de allra flesta att bostadsrättpriserna utvecklats mycket svagare än småhuspriserna under det tredje kvartalet i Göteborg.

I Stockholm går marknaden lite mer i otakt. Drygt hälften av mäklarna bedömer att prisutvecklingen på bostadsrätter minskat under tredje kvartalet. Endast 25 procent upplever att småhuspriserna steg.

”Inga större förändringar”

Den samlade bedömningen är att utbudet av bostadsrätter kommer ligga kvar på den här höga nivån även under årets sista kvartal i Stockholm och Göteborg. Däremot kommer småhusen ligga kvar på en normal nivå.

I Malmö tror mäklarna att utbudet kan öka ytterligare.

Samtliga är dock eniga om att priserna kommer ligga stilla under fjärde kvartalet. Enligt mäklarna kan det ta lång tid att förmedla en bostad.

– Sammantaget blir det inga större förändringar att vänta framöver. Det stora utbudet av bostadsrätter och det mer normala för småhus består. Ett stort utbud som nu är nytt, det påverkar förstås marknadsläget, säger Claudia Wörmann.

Det är framför allt till köparnas fördel.

– Köpare kan unna sig lyxen att titta på fler bostäder och ta längre tid på sig innan de bestämmer sig. Det lugnare tempot och ökade konkurrensen från andra bostäder till salu upplevs inte som lika positivt bland säljarna förstås. Det ska bli intressant att följa bostadsmarknadens utveckling kommande månader, säger Wörmann.

ARTIKELN HANDLAR OM